HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Napkitörés

2012.01.25. 15:32 dangbird

2012-re jósolják a 11 éves naptevékenység-ciklus csúcsát. Ennek apropóján nézzük meg, ha egy globális EMP-találattal felérő napkitörés történik (mint az 1859-es volt), annak a milyen, láncreakció-szerű következményei lesznek! (Nem akarok senkit ijesztgetni, ezért hozzátenném, ekkora kitörés csak nagyon ritkán fordul elő.)

1. A teljes elektromos hálózat leáll.

2. A világ minden számítógépe működésképtelenné válik. Nem csak áramra, hanem javításra is fognak várni, mert a flash-memóriák és a mágneslemezek (merevlemezek) mind törlődnek. (Flash-memória nem csak a pendrive-ban van, hanem a gép az első utasításait – BIOS – is egy, az alaplapon elhelyezett flash-chipből veszi, így el se tud majd indulni.)

3. A teljes Internet leáll.

4. A távközlés minden formája az elektromos hálózatra és Internetre épül, ezért azok is mind leállnak (TV, rádió, telefon, stb.)

5. Az összes gépkocsi, melyet az elmúlt kb. 15 évben gyártottak, működésképtelenné válik, a 2. pontban leírottak miatt. (Ezeket már mind mikrokontroller vezérli, amelyekben a program flash-memóriában van tárolva.)

6. Az ivóvízszolgáltatás villamos szivattyúkkal működik, ezért az is leáll. (Ez lesz az a pont, ahol kezd kitörni a pánik.)

7. A gyárak, üzemek 95%-a áram hiányában és a gépsorokat vezérlő számítógépek halála miatt leáll. A kőolaj-finomítók, az élelmiszer-feldolgozó üzemek, a vágóhidak állnak.

8. A bankrendszer megszűnik működni. A folyószámla adatok a világ összes merevlemezének egyidejű törlődése miatt véglegesen elvesznek! Kitör az általános bankpánik, kifosztják a bankfiókokat. (Ez lesz az a pont, ahol teljessé fokozódik a káosz, a továbbiakban nem számíthatunk az emberek nagyobb része felől racionális viselkedésre.)

9. A világ tőzsdéi leállnak. A kőolajforgalmazás megszűnik. (A finomítók egyébként is állnak, lásd 7. pont.)

10. A 8. pontból következően általános pénzhiány lép fel, amely hiperdeflációhoz vezet.

11. Minthogy a vállalatok mind bankszámlán tartják fizetőeszközeiket, ezért pénz híján semmilyen piaci tevékenységet nem tudnak majd folytatni. Árut/nyersanyagot nem tudnak venni, árut/készterméket nem tudnak eladni. A GDP több, mint 90%-át nagyvállalatok termelik, amelyek – a mára teljesen számítógép- és internetfüggővé tett – vállalatirányítási rendszerek nélkül működésképtelenek. Ha az eddigiek miatt nem, az államhatalom az irányítási rendszer és a virtuális pénzrendszer hiánya miatt már mindenképpen összeomlik, és kitör az anarchia.

12. A 11. pontban írottakon túl, az összes áruforgalmazó és nagykereskedelmi cég készletnyilvántartása számítógépen van, így ezek a cégek duplán működésképtelenné válnak, még a kisebbek is.

13. Ezt összevetve azzal, hogy még a világ tehergépkocsi állományának legalább 95%-a is leállt a vasúti és légi közlekedéssel együtt, valamint általános hiperdefláció (öngerjesztő pénzhiány) van, lényegében a kereskedelem, mint olyan, megszűnik létezni, a boltokba nem jut el semmilyen áru. (Szinte már mellékes körülményként említendő, hogy a lakossági hulladék elszállítása is lehetetlenné válik.)

14. Mindebből következően az ipari termelés (a lehetőségek szűkösségén túl motiváltság hiányában is) elkerülhetetlenül leáll.

15. Ebből az a „sajnálatos” körülmény adódik, hogy a világgazdaság (pontosabban ex-világgazdaság) nem fog a szükséges termelői és logisztikai erőforrásokkal rendelkezni ahhoz, hogy a napkitörés által meghibásított rendszereket kijavítsa.

16. Ebből következően a teljes emberi civilizáció permanensen megszűnik létezni. Gondoljunk csak arra, hogy ha az emberek több, mint 99%-ának nem lesz mit ennie, ki a fene fogja emberi kapacitásait arra fordítani egy majdani elektronikus átutalásos fizetés reményében, hogy az elektromos hálózat egyik vezérlő elemének kitörlődött flash-memóriáját újraírja, és ezáltal egy lépéssel közelebb kerüljünk a rendszer újraindításához? Az emberek rá fognak döbbenni, hogy egy illúzióra épült az egész XX. század.

17. Sajnos a XIX. századi körülmények közé pedig már nem fogunk tudni visszamenni, mivel az ehhez szükséges tudás véglegesen elveszett. Senki nem tudja már, hogy kell mosószappant főzni, hogy kell fából, gőzmeghajtású géppel papírt csinálni, alig van már ember, aki egyáltalán azt tudná, hogy hogy kell egy ökröt az eke elé befogni, hogy kell egy tehenet kézzel megfejni, vagy látott volna közelről cséphadarót. Ebből következően majdnem a teljes emberiségre záros határidőn belül ÉHHALÁL vár. (Gondoljuk végig: a kombájnok, a traktorok, a műtrágya gyárak, a malmok, a pékségek és a teherautók egyszerre állnak le.) A tanyavilágban megmaradt, alapszintű önellátásra képes kevesek pedig egyáltalán nem lesznek érdekeltek abban, hogy az önpusztító zsákutcába tévedt civilizációt helyreállítsák. Új civilizáció építésének évezredei következnek, a számítógép, az atomenergia és hasonló dolgok generációk tucatjain át a mesék és mítoszok világába süllyednek vissza, s valószínűleg máglyahalál vár az olyan emberre, aki ilyesmivel kísérletezik, mert az emberiség kollektív tudatalattijába beég, hogy ezek a dolgok, mérhetetlen függőséget okozva, egyszer majdnem a fajunk teljes pusztulását okozták. (Egyes feltételezések szerint a ma „mágiának” nevezett dolog az előző civilizáció „technológiája” volt valójában.)

Mit tehetünk annak érdekében, hogy életben maradjunk egy ilyen forgatókönyv esetén? Előre fel kell készülnünk, nagyvárosi lakásunkat eladni (ezzel magunk helyett valaki mást halálra ítélve!), földet vásárolni vidéken, kutat fúrni, növény termeszteni, állatot tenyészteni, mindehhez olyan idős emberek segítségét kérni, akiknek még van valamennyi emlékük a természetes emberi gazdálkodás módozatairól.

(Az összeomlás-témában kezdőknek érdemes elolvasni pl. a Hetesi-jelentést:

http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf

vagy ezt az írásomat:

http://2012.blogol.hu/read?perm=2581615#logdrb)

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr56226204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaaaaNiki 2012.01.25. 14:49:30

Nem lehetne valahogy elintézni, hogy csak a 8-9-es pontokból 1-2-es legyen és a többi törlődjön? ....(jójó)

cath 2012.01.25. 20:13:55

azért vérzik ez itt-ott. Pl. komolyabb vállalatok NEMcsak bankszámlán tartanak "pénzt", ahnem papíralapon is megy minden kintlévőségről, minden eszközről, minden megtermelt anyagról az elszámolás is meg a nyilvántartás is. A bankszámlán mozgó pénzek csak egy kicsi szelete a ténylegesen forgó értékeknek... többit majd később átnézem. De nem ennyire game over.

Inlakesh 2012.01.25. 21:25:48

cath: hallottál már a dominó effektusról? Ha nem akkor tippelj, hogy miért lesz game over.

gyuff 2012.01.26. 00:43:59

"...mivel az ehhez szükséges tudás véglegesen elveszett..." az a baj az Urbanizált Hülyékkel hogy Urbanizált Hülyék

M.A. 2012.01.26. 09:44:21

"NEMcsak bankszámlán tartanak "pénzt", ahnem papíralapon is megy minden kintlévőségről, minden eszközről" - aha, szóval magyarán majd megmutatom a kereskedelmi partnereimnek a papírjaimat, és ők adnak cserébe árut?

M.A. 2012.01.26. 09:51:55

"az a baj az Urbanizált Hülyékkel hogy Urbanizált Hülyék" - miért, a földtúró paraszt talán tudja, hogy hogy kell áram és benzin nélkül földet túrni? Lehet, hogy van olyan, én még nem találkoztam eggyel se. Ahány tanyasi embert láttam eddig, mindegyik 70%-ban pénz- és civilizációfüggő (PÉCF) volt. (Az a 30% előnyük volt az UH-khoz képest, akik 100% PÉCF-k.)

cath 2012.01.26. 13:46:02

elnagyoltan írtam, de nem a "papír" a lényeg, hanem hogy maximum az épp aktuális üzlet fog bukni, egy vállalat "vagyona' nem az ami a bankszámán van, hanem amiből áll. A gépei, nyersanyag, előállított áruk, stb. Azt meg kötve hiszem, hogy egy napkitörés miatt egyetlen jármű se fog menni.... Milyen károkat okoz eyy napkitörés az elektromos hálózatban? leáll.oké. 2 hétig nincs áram. az még nem tragédia. elég sokminden van amihez nem kell áram. és az hogy csak készpénzért vagy bármi más csereeszközért lehet cserélni mindent, még nem fog világvégét okozni.

Inlakesh 2012.01.26. 14:24:29

cath: Miért érzem azt, hogy görcsösen ragaszkodsz a megszokott világodhoz? Ha tényleg félsz attól ami jöhet, akkor inkább írd ezt, de ne írj olyan kifogásokat, amik nem állják meg a helyüket. Nyilván a vállalkozások gazdaságtanához nem sokat értesz, ha azt írod, hogy a cég vagyona a termelőeszközeiben rejlik. Ez nem ilyen egyszerű, de had ne ecseteljem hosszasan, inkább javaslom, hogy csapd föl Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan című könyvét. Arról nem kívánok állást foglalni, hogy egy esetleges nagyobb napkitörés mennyire súlyos károkat okozhat, mert cseppet sem értek hozzá.

2012forum 2012.01.26. 15:12:37

"Azt meg kötve hiszem, hogy egy napkitörés miatt egyetlen jármű se fog menni.... " - Amerikában már tíz éve komolyan fontolgatták, hogy minden rendőrautót EMP-puskával szerelnek fel, amivel az ellenőrzés elől menekülni próbáló autósokat megállíthatják.

cath 2012.01.26. 19:04:23

nem a megszokott világomhoz ragaszkodok görcsösen, csak szeretném ha a többiek (tik:)))) meg nem ragaszkodnának görcsösen ehhez a "Katasztrófa" elmélethez. Attól hogy x ideig nem lesz áram, nem jön el a világvége. Meg mástól se. Ahhoz azért nagyon sokminden kell (a világvégéhez:))) Meg nem tagadom, hiszek az emberi értelemben és leleményességben... tehát egy bármiyen vállalat nem fog azért szélnek eresztődni, mert az utolsó könyvelési blokk meghalt a gépen... Itt a "letisztulási folyamatot" érzékelhetjük egyfajta "káoszként", de ezt én nem látom ilylen "tragikusnak", főleg, hogy akik itt olvasnak-írnak, nyilván valamilyen koncepcióval élnek arraaz esetre, hogy mi van ha... ezmegaz. Illetve a körülmények ezt a koncepciót az adott helyzetben módosítják.

steinerista 2012.01.26. 20:09:21

De azért az ufók ellen majd ugye nem kiegyenesített kaszákkal kell majd harcolni? Egyébként konkrétan 4 nagy itthon (is) működő zaibatsuról tudok, ami mostanában földeket vásárol. Nem biztos, hogy ez itt on :)

Inlakesh 2012.01.26. 20:39:48

Mit nem lehet azon érteni, hogy a gazdaság teljesen instabil, és az informatika az egyik inogó alappillére? A másik a pénzrendszer, ami az informatikától függ (lásd. pénzügyletek). A harmadik pedig a pénzrendszerre és informatikára épülő energiaellátás. Tényleg nem hallottál még a szinergia hatásról? Ezek a dolgok mind egybetartoznak, így adnak ki egy rendszert. Ha csak az egyik elemet kiveszed, működésképtelenné válik a rendszered. Még egy dologra felhívnám a figyelmed: Bálint azt írta, hogy egy rendkívül nagy erejű napkitörés TÖRÖLNÉ az elektromos adathordozókon tárolt adatokat. Ez nem azt jelenti, hogy egy hét után bármi is rendbejöhetne. Mit gondolsz, hogy fogod te bizonygatni a boltban, hogy igen is 150 ezer forint volt a bankkártyádon még legutóbb, és nem 150 mint most? (és most elég naív példát hoztam fel)

Inlakesh 2012.01.26. 20:43:23

zaibatsuról - ez meg mi fán terem? Már megint le vagyok maradva...

steinerista 2012.01.26. 21:01:56

Zaibatsu=nagyvállalat Bocs Inlakesh, túl sok Gibsont olvastam.

Inlakesh 2012.01.26. 21:10:47

kössz, így már érthető (én meg már azt hittem, hogy az ufókhoz van köze:D)

cath 2012.01.27. 12:47:35

Megint elbeszélünk egymás mellett. A kutyase akarja bizonygatni hogy mennyi volt a kártyámon. Amig a forgalomban lévő pénz nem fogy el, addig fogsz tudni érte vásárolni (lehet hogy 100szoros áron mindent, de akkor is- tehát pici lépéselőnyben, akinek van kp-je valamennyi), amikor ez is nagyon macerás lesz, addigra meg nyomnak egy fecnit. Hogy ki? pl az a vállalat amelyikhez pista bácsi lisztet szállít be. adja a fecnit pistabácsinak, aki ezért a fecniért ugyanazon vállalattól másnap megkapja a kenyeret. Kezd olyan érzésem lenni, hogy TI ragaszkodtok görcsösen ehhez "ha nincs pénz akkor megáll a világ"-dologhoz. Nem áll meg. Másképp fog működni. Meg az "átmeneti" időszuakban van aki megszívja. De a jeleneegi rendszerben is van akik megszívják, csak most lassú agonizálással. Akinek nincs semmije, az éhenhal, vagy dogozik BÁRMIT bármiért. lemegy a sarki boltba gyertyát tartani. 5 kifliért. Lényeg, hogy nem gondolom, hogy az áram meg az elektronikus adatok megsemmisülése akkora tragédia lenne. A vízellátásé igen. De azt meg meg fogják rövid úton csinálni manuálra. Szóval ne gondoljuk azt az emberiségről, hogy az elmúlt 40 évben elfelejtette mindazt amit az elmúlt 6 ezer év során magába szívott. Rengeteg rejtett tudás birtokában vagyunk szerintem. MÉG az egyszerű UH-k is.

Inlakesh 2012.01.27. 13:34:52

Cath te tényleg nem érted a pénzügyi rendszer működését... Abban a pillanatban, hogy elszáll az informatikai rendszer, és törlődnek a bankszámlák, megszűnik a termelés és értékesítés. A forgalomban lévő pénz semmit nem fog érni, hisz a virtuális pénz a teljes pénzállomány több, mint 90%-át adja. A gazdaság pedig a pénzrendszerre épül. Pénz nélkül a mostani gazdaság egy pillanat alatt összeomlik. "Kezd olyan érzésem lenni, hogy TI ragaszkodtok görcsösen ehhez "ha nincs pénz akkor megáll a világ"-dologhoz." Cath, ha nincs pénz, akkor megáll a világ. Ez tény. Ha megszűnik létezni a cég bankszámláján lévő pénz, akkor ugyan miből vásárol alapanyagot a cég, és miből fizet bért a munkavállalónak? Ez teljes termelésleálláshoz vezet világszinten. A fizetőképes kereslet megszűnése esetén nincsen kínálat sem. "Lényeg, hogy nem gondolom, hogy az áram meg az elektronikus adatok megsemmisülése akkora tragédia lenne." Ugyan, nem tragédia, csupán a modern világunknak vet véget... "A vízellátásé igen. De azt meg meg fogják rövid úton csinálni manuálra." Ki fogja megcsinálni, és milyen eszközökkel? Szerinted fizetés hijján lesz, aki bemegy dolgozni? Ha má itt tartunk, a kocsi és a busz sem fog elindulni, szóval még ha akarna is az ember munkába menni, akkor sem tudna. És mégis mit jelent nálad a rövid út? 1-2 hónap? Amikor az embereknek minden nap szükségük van vízre? "Szóval ne gondoljuk azt az emberiségről, hogy az elmúlt 40 évben elfelejtette mindazt amit az elmúlt 6 ezer év során magába szívott. Rengeteg rejtett tudás birtokában vagyunk szerintem. MÉG az egyszerű UH-k is." Senki sem becsüli le az embereket, de ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy informatika, és pénzrendszer nélkül a mostani gazdasági és társadalmi rendszer nem létezhet. Ezek teljesen triviális dolgok. Javaslom gondold végig, hogy egy kiló kenyér előállítása milyen hosszú termelési, logisztikai folyamat során jut el hozzád, majd próbáld meg ezt a működést elképzelni pénz nélkül. Szólj, ha sikerült!

cath 2012.01.27. 13:47:18

sikerült:)

cath 2012.01.27. 13:58:27

A termeléshez nem kell pénz. Munkaerő kell, föld kell, szerszámok kellenek. A vízrendszerhez (vagy javításához) szerszámok kellenek és hozzáértő munkaerő. Most is fizetés hijján mész be dolgozni, ugyanis sehol nem fizetnek előre... Utólag fizetik ki a bérmunkádat (egy hónapig más terhére élsz- vagy a tartalékaid,vagy valamilyen segíj:), vagy a szüleid,barátod barátnőd korábbi munkájáért utólag kapott pénzen...)... Azt értsétek :) meg, hogy a pénz is csak egyfajta "energia" vagy ellenérték. Már normálisan. Ha törlődnek a 0-ák a gépről, attól még a munkádnak, a készetezett lisztnek, a tárolókban a búzának, a gépeknek, a lakéásoknak, a festményeknek ugyanúgy lesz "értéke" és ellenértéke, csak nem pénzben. Van goghot adnak majd 100 tojásért.... Innen hazatakarodnak a külföldi "tulajdonosok", mert az is menti a bőrét meg a családját. És itt azért 1 év alatt rossz termés esetén is lesz mit enni. jah.... hát a kenyérért 3 hét után nem ide kell menni a Spárba, hanem legyalogolni az x pestmenti faluba- az lehet. És az is lehet, hogy viszel érte 2 perzsaszőnyeget.... Erre írtam hogy ez azért nem a világvége.... MÁS rendszer, amiben aki élni és résztvenni akar majd, az megtalálja a helyét (Pista bácsiék szerettek rotációs kapával kapálni, de Zoli a tejért gyalogló UH is megfelel, cserébe kap enni.) Másnak lesz értéke, mások lesznek a "gazdagok"...

aaaaaNiki 2012.01.27. 14:17:15

cath: egészen be tudod lelkesíteni az embert arra, hogy áhhhh, nem lösz itt sömmi baj. :) Kár, hogy perzsaszönyegem sincs. Tiszta lúzer vagyok, komolyan... :)

cath 2012.01.27. 14:26:20

Niki, van akkor másod. Olyan nincs hogy semmid sincs, mert itt vagy. Teherbírása, munkaereje mindenkinek van (akinek meg nincs, és födje sincs meg kapája sincs.... az majd kitalálja az új pénzheyettesítő rendszert :))) off: listán sorra jönnek a válaszok olyan levelekre amik majd holnap jönnek meg..... ez normális? :)

Inlakesh 2012.01.27. 14:45:38

"A termeléshez nem kell pénz. Munkaerő kell, föld kell, szerszámok kellenek. A vízrendszerhez (vagy javításához) szerszámok kellenek és hozzáértő munkaerő." És a munakerőnek mit adsz? A szerszámért cserébe mit adsz? A vízrendszer fenntartásához szükséges szerszámért mit adsz cserébe? A hozzáértő munkaerőnek mit adsz a munkájáért cserébe? Nem érted? Pénz nélkül nincs szerszám, nincs munkaerő, nincs gazdaság, nincs élelem, NINCS SEMMI! Persze átmenetileg, csak éppen az átmenet lehet akár egy 100 évig tartó Mad-Max világ is. Képzeld el, hogy mit történne, ha mondjuk ma délután lenne egy hatalmas erejű napkitörés, ami lenullázná, az információs rendszert, távközlést. Egyszer csak azon kapnád magad, hogy nem működne a számítógép, telefon, tv, nem lenne áram, nem lenne nyomás a csapban, nem lenne fűtés stb. Mégis mi történne ekkor? Teljes káosz lenne néhány óra alatt a nagyvárosokban. Fosztogatás, rongálás stb. Senki nem fog elindulni vidékre (gyalog!!!), hogy fogjon egy kapát és január végén kapálja a fagyott talajt. Vagy kimennek az utcára és fosztogatnak, rombolnak, vagy bezárkóznak a lakásba, és mindenki várja majd a csodát, hátha egyszer csak lesz minden. De nem lesz... Napokig, sőt néhol hetekig nem lesz információ arról, hogy mi is történt. Durvábbnál-durvább pletykák keringenek majd, miközben fogy az élelem, a víz, fáznak az emberek, növekszik a bűnözés, és a halálos áldozatok száma. A rendfenntartó erők sajnos nem tudnak majd bemenni dolgozni, így nem tudnak tenni semmit a csőcselékkel szemben, meglesz a saját bajuk, örülnek, ha a saját családuknak találnak kaját, vizet, tüzelőt. Folytassam? Nem hiszem, hogy szükség lenne rá. A "másik" rendszer létrejöttéhez nagyon sok idő kell, addig viszont marad az anarchia, káosz, Mad Max világ.

cath 2012.01.27. 18:18:15

hát nem tudom.... Petőfi télvíz idején ment gyalog pestről debrecenbe (vagy fordítva:), aztán mégsem ebbe halt bele. Amit írsz itt, az holivúdi forgatókönyv a napkitörés utánra. vannak hasonló pontok az életben, de azok mégsem oyanok... "A vízrendszer fenntartásához szükséges szerszámért mit adsz cserébe? A hozzáértő munkaerőnek mit adsz a munkájáért cserébe?" Miért most mit adsz? "pénzt" ?. És ismétlem: azt is, most is, UTÓLAG kapod, tehát amikor már előállítottad az árut és eladtad, amikor már ledolgoztad azt amire szerződtél, stb.... Mi apénz? Egy hivatalosan elfogadott IGÉRET, hogy azért te meg majd máshol tejet kapsz.... De ha nincs pénz és van szőnyeged, azért is van ahol kapsz majd tejet. Leegyszerűsítve. nem azt mondtam hogy nem fog egyetlen mebernek a haja szála se meggörbülni a pénzből az áru-alapú kereskedelembe való átmenetben.... Csak hogy ez még semminek se a vége... egyszerűbbe áttérni egy bonyolultról mindig könnyebb és kevesebb idő mint fordítva. A teljes kereskedelem és "pénz"rendszer, azaz ez a fajta "igérettel"fizetés pár hónap alatt összehozható. Szóval szerintem egy napkitörésnél az sokkal nagyobb tragédia, ha mégis valami atomzsoké azt gondolja, hogy legyen háború- mivel abban valamilyen szinten anyagi és értékbeli javak is (jó részük) megsemmisül, míg egy napszélnél csak a "rendszer" nem működik, konkrét értékek nem semmisüülnek meg.

Inlakesh 2012.01.27. 19:04:04

"holivúdi forgatókönyv " Tényleg? Egészen biztos vagy ebben? Javaslom nézd meg ezt http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/sajthaboru_penny_market_szombathely még egyszer, és utána mond, hogy fantazmagória. Ja és ne feledd, ez csak leárazás volt!!! "Miért most mit adsz? "pénzt" ?" IGEN "És ismétlem: azt is, most is, UTÓLAG kapod, tehát amikor már előállítottad az árut és eladtad, amikor már ledolgoztad azt amire szerződtél, stb" Felkínálok neked egy állást, de két fajta fizetési módszerrel: 1. Te dolgozol, majd hónap végén fizetek pénzben. 2. Te dolgozol, majd hónap végén nem adok semmit. Melyiket választod? Ugyanis amint összeomlik a pénzrendszer az első eset elúszik, a másodikat pedig csak akkor fogod választani, ha nem vagy százas. Ja és még egyszer: nem lesz termelés, mert nem tudnak majd mit adni "pénzként" a szükséges áruért, energiáért, szolgáltatásért cserébe. Nem fog tudni venni az asztalos fát a fűrésztelepről, mert nem fog tudni semmi olyat cserébe adni a telepnek, amire nekik szükségük volna. Ennek a problémának a feloldására találták ki a pénzt egyébiránt. " De ha nincs pénz és van szőnyeged, azért is van ahol kapsz majd tejet." Igen, majd bennt a belvárosban rohangálsz egy szőnyeggel a kezedben, és hangosan ordítod közben, hogy tejre cserélnéd, mert ha nem kapsz tejet, akkor éhenhal a család. Nagy ötlet! "egyszerűbbe áttérni egy bonyolultról mindig könnyebb és kevesebb idő mint fordítva" Ebben teljesen igazad van, de ha egyik pillanatról a másikra nem nyit ki a bolt, és nem lesz kaja otthon, akkor korgó gyomorral ácsoroghatsz majd az utcán egy szőnyeggel a kezedben, és várhatod az éhhalált, mert a vidéki tejes a bedöglött, vagy üres üzemanyagtartájú autójával nem tudja majd bevinni a tejet a városba. "A teljes kereskedelem és "pénz"rendszer, azaz ez a fajta "igérettel"fizetés pár hónap alatt összehozható." Nézzél már meg légyszíves egy veled szembe jövő városi embert, úgy néz ki, mint aki képes lenne áttérni bármire is pár hónap alatt? Ha megszűnik az internet és a tv, akkor az első dolga kimenni az utcára és tüntetni az éppen aktuális kormány ellen. Ha meg megéhezik, akkor kirabol egy boltot, majd evés után megy vissza tüntetni. Amúgy a pár hónap alatt hogyan fogsz enni, inni, fürdeni, fűteni, ruházkodni stb.? Hogyan fogod magad megvédeni a csőcseléktől? Semmi gond, végül is csak pár hónap... Már, ha lesz egyáltalán olyan társadalmi erő, ami képes kialakítani csak úgy hipp-hopp egy teljesen új alapokon nyugvó gazdaságot. Ja és Petőfi idejében még tudtak az emberek gyalogolni, ráadásul Petőfi nem csak elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba, hanem pontosan tudta, hogy hova akar érkezni, és mit akar ott csinálni. A városból kimenekülő ember ott lesz egyedül a puszta közepén, és néz, mint borjú az új kapura. Ez aztán a túlélési stratégia...

cath 2012.01.27. 19:31:17

Nemtejesen off- sőt Inlakesh legutóbbi hsz-hoz kapcsolódik is: TV2 hírek: megjelent a balatoni korona (mint veszprém megyei HELYI pénz) valamint már több hónapja forgaomban van a soproni kékfrank, szintén helyi pénz- a korábban említett argentín példához hasonlóan működik. a helyi boltokban elfogadják, a helyi látszerésznél, stb...

Inlakesh 2012.01.27. 19:46:20

A helyi pénz nem rossz ötlet, de sajnos ezt is szét tudják barmolni a kedves jóakaróink. Szerintem amint jelentőssé fog válni egy-egy helyi pénz, máris ráteszik a kezüket. Ne legyen igazam...

cath 2012.01.27. 22:27:13

"Amúgy a pár hónap alatt hogyan fogsz enni, inni, fürdeni, fűteni, ruházkodni stb.? Hogyan fogod magad megvédeni a csőcseléktől?" Ezért vagyunk itt - a bogon virtuálisan, mert erre IS keressük az ötleteket válaszokat. Ezért kell minimálisan készletezni kaját, vizet, gyógyszert, lőszert ;-), hogy ha iyen van, akkor eindulhass oda akár gyalog, ahol van valami ismerősnek legalább egy konyhakertje. Vidéken most se járnak tömegesen kocsival meg villamossal dolgozni, még arányag nagyvárosok is gyalog bejárhatók, meg van ugye bicikli is. Tehát pl a petőfis:) debrecenben kiállhatsz atempom elé szőnyeggel, és meg fogod találni azt aki meg a kertjéből hoz 3 répát, hogy busás haszonra tegyen szert ...:D Amúgy a szőnyeges ötletem hidd el jobb mint a te semmiyen ötleted :) pl itt ahol lakom is, mert van egy halom arab meg királyi törzsből néger :), akik szerintem kapnának a szőnyegen :). De amúgy amig nem volt autó, addig is tettek meg távokat az emberek.... Szóval adott lesz a heyzet, abban kell feltalálni magad.

teGergő 2012.01.27. 23:56:02

Apropó "holivúdi forgatókönyv". Az a legviccesebb ebben az egészben, hogy több filmet is láttam már életemben, ami azzal foglalkozott, hogy van egy őrült tudós a világon, aki majd egy repülőről ledob egy bombát a Földre, és amikor az fölrobban, akkor olyan impulzusokat, vagy tudomisén mit generál, ami tönkreteszi globálisan az egész elektornikai rendszert, hogy aztán soha többé ne lehessen azokat használni. Sajnos filmcímet pont nem tudok mondani, de azon kívül, hogy most egy film van a fejemben úgy rémlik, hogy többször is láttam már más-más feldolgozásban, és mindig is élt bennem a gyanú a filmekben lévő ismétlődő dolgokról, hogy ott valami komolyabb van elrejtve. Egyébként a Született kémek (Totally Spies) rajzfilmsorozat egyik részéből is rémlik, épp most keresgélem, de még nem találtam meg. Már ha jól emlékszem. De annál is inkább lehet, hogy jól, mert ez a rajzfilm is egy csomó olyasmiről szól, amiről... Például a legelső rész egy zenészfiúról szól, akinek a zenéjével programozzák az embertömegeket, hogy rajtuk keresztül világuralomra juthasson néhány emberke... Persze ha az ember az egészet úgy ahogy van a valóságra próbálja értelmezni, akkor hülyeség lesz, de úgy érzem (éreztem már régebben is), hogy ennek a rajzfilmnek is egy csomó része félig-meddig a valóságos dolgokon alapszik. Külön érdekesség, hogy amikor ment A Szökés (Prison Break), még bőven nem olvastam 2012 Blogot, talán még nem is volt, de már abban is éreztem a turpisságot: valami láthatatlan , mindenhol jelenlévő, és mindent szemmel tartó hatalomról van szó még az elején, érdekes módon a sortozat végére meg eljutunk addig az állapotig, hogy ez a hatlom, ami egyébként csak egy "Cég" alig áll 4-5 emberkéből meg ügynökből. Ahhoz képest az elején még a fél világot ők irányították. :D És abban a sorozatban is volt olyan, hogy Michael Scofield, a főszereplő valami "lakatlan" szigetre keveredett, ahol kvázi programozni akarták, vagy mi. :) Sajnos nem emlékszem mindenre kristálytisztán, újra meg kéne nézni ezeket a filmeket (mintha ez lenne most a legnagyobb probléma, de érdekelne), de máűr ekkor is éreztem valami olyasmit, hogy itt most azt látjuk, ami a színfalak mögött van - csak persze még ez is elferdítve. És ezt nagyon sok film esetében éreztem már. De konkrét filmek, meg történetek ismerete nélkül elég nehéz hozzászólni a témában. A blogomon is ugye lenne erről egy "cikk", ha konkrétumokat is tudnék, nem pedig csak emléktöredékeket, meg "emlék-érzéseket".

cath 2012.01.28. 11:11:55

Filmekben sok minden el van hintve, pl. a 12 majom ebből a szempontból szerintem tök jó. hogy még ha ismerjük is a jövőt (ott ugye Brucewillist a jövőből küldték- és a film során kiderül hogy nem is ő az első, hogy megakadályozza a haláos vírus kiszórását, vagy valamit tudjon meg az előzményekről) - végig ott van, a tök gyanus tudós elmehibbant fia körül (aki egy látható mozgalmat szervez, iyen hippi falfirkás stílusban hogy le ezzel a világgal) , és már mindenki azt hiszi hogy nyomon van és mindent tud, amikor a végén kiderül, hogy még a dejavu álmok is férevezették mert egy "részletre" koncentrált (aki repcsiről szétszórja, az hosszú vöröses hajú)... ám mire erre sor kerül, nem a tudós fia néz így ki, hanem addig a háttérben néha néha látszó egyik kopasz asszisztens.... A szökés is nekem is tetszett, ott szerintem a láthatatlan politikai gazdasági hatalom bemutatása, és hogy rabszolgák és totál kiszogáltatottak vagyunk mind, az jött nagyon jól le a börtönsztoriba beágyazva....

teGergő 2012.01.28. 22:35:04

De a témánál maradva azért érdekes, hogy több filmbe is bekerült ez a "valamikor, valaki által, valamiért vége lesz globálisan az elektronikai rendszernek", és végül ugyanez visszaköszön a valóságban is, csak más okból kifolyólag. Heh? :)

cath 2012.01.29. 13:25:09

én már magam elintéztem, decemberben meghalt a a gépem mindennel együtt :). De okos vagyok, és szeptemberig kinyomtattam papírképekre a sztárfotóinkat, majd viszem a batyuban.... A szőnyeget meg ugye a kezemben, hogy azért meg adjanak kaját... :) Amúgy még mindig vitatkoznék, hogy pont az áram behalása törölne el egy ilyen civiizációt, egy csomó dolgot ki lehet váltani áram-nélküli változattal,... aki még nálam is öregebb, az meg azt is tudja, hogy hogyan.

seh 2012.01.29. 14:19:16

"Egyes feltételezések szerint a ma „mágiának” nevezett dolog az előző civilizáció „technológiája” volt valójában" bovebben? mitol szunt meg? stb...

Richardus 2012.01.29. 15:31:00

A 17. pontban foglalt opciókhoz - "Sajnos a XIX. századi körülmények közé pedig már nem fogunk tudni visszamenni, mivel az ehhez szükséges tudás véglegesen elveszett. Senki nem tudja már, hogy kell mosószappant főzni, hogy kell fából, gőzmeghajtású géppel papírt csinálni, alig van már ember, aki egyáltalán azt tudná, hogy hogy kell egy ökröt az eke elé befogni, hogy kell egy tehenet kézzel megfejni, vagy látott volna közelről cséphadarót." - ez a kijelentés már elnézést, de a legkevésbé sem állja meg a helyét. Kis millió olyan ember van aki pl: a tehén fejést vagy bármilyen gazdasági munkát (föld munka stb.) a saját két kis kezével végzi, alapvetően az is hibádzik, hogy a 19. századi tudás elveszett volna az azért könyvekben ott van, gőzgépet építeni pedig nem egy hatalmas tudomány eléggé könnyen megoldható. Egyéb iránt amikor olvastam a fenti írást sok pontnál megálltam és el mosolyodtam, mert tetszett a felvázolt lehetőség :)

Inlakesh 2012.01.29. 17:19:01

"Amúgy még mindig vitatkoznék, hogy pont az áram behalása törölne el egy ilyen civiizációt, ..." A civilizációnk egyik alappillére az áram, szóval nem értem miért olyan hihetetlen elképzelni, hogy a megszűnése az egész civilizációt hazavágná. Amit mondasz az olyan, mintha én még azután is nyugodtan tudnék üldögélni egy széken, miután kirúgták a szék lábát. /És természetesen nem kerekesszékről beszélek ;) /

cath 2012.01.29. 17:45:52

mit nevezel te mostani civilizációnak? mert én az egész emberiséget. Azaz hi-tech telefon nem lesz az áramosösszeomlás után 3 nappal... de az alapvető ellátást meg tudja szervezni az emberiség (nem mellesleg ismét leírom, hogy a föld 2/3nyi lakosa msot sem "élvezi" az áram vagy arra épülő vívmányok áldását -tehát kicsit elnagyolt ezt a világvégét kivetíteni az emberiségre) Másrészt csatlakozom az előbb szólóhoz, vannak sokan akik tudnak xix sz-i technikákat, és nem lesznek restek a közjó érdekében bevetni némi mittudomén rizskészlet megosztásért cserébe. Ez nem jelenti azt hogy a városban nem lesz SZAR ha semmi nem működik 3 hétig vagy 3hónapig, viszont ilyenhez meg nem kell napszél, most a hírekben nemtomhol simán elromlott valami gáz izé és kereshetnek rokonokat az ottlakók ha nem akarnak fagyoskodni...

Inlakesh 2012.01.30. 13:03:51

A mostani civilizációt. :D Ha azt gondolod, hogy a bolygónk lakosainak 2/3-a nem függ a modern kor vívmányaitól, akkor tévhitben élsz. Nem arról van szó, hogy minden ember netezik, tévézik, meg van kocsijuk, hűtőjük, de az emberek zömének az egyszerű életfenntartásához is szüksége van például áramra, üzemanyagra, gyógyszerre, vezetékes vízre stb. Amit a második bekezdésedben írtál, azzal végképp nem értek egyet. Ha ma valaki rossz helyzetbe kerül, akkor vagy az állam, vagy valamely rokon, barát, ismerős segítségére számíthat. Te most ezt írtad. Szerinted milyen segítségre számíthatsz akkor, ha mindenki ugyanolyan rossz helyzetben van, mint te?

cath 2012.01.30. 14:21:23

"az emberek zömének az egyszerű életfenntartásához is szüksége van például áramra, üzemanyagra, gyógyszerre, vezetékes vízre"- és az emberek zöme már ma sem kapja meg... akkor mi fog változni? :) a másodikban nem azt írtam hogy az állam vagy bárki majd segít... hanem hogy pl. egy hagyományos nagy-család akkor össze tud jönni és tartani, mert kénytelen lesz... Arra céloztam vele, hogy mindenkinek van valakije :), még ha most nem is élnek egymáshoz közel vagy más a kedvenc zenekaruk akkor is...

2012.01.30. 15:40:19

nem fog az emberiség kihalni, csak az ilyen civilizált emberek: http://nemkutya.com/2011/10/disznovagas/ :)

Inlakesh 2012.01.30. 20:37:20

Ennyi cath, feladtam. Nem bírom tovább az értetlenkedésed. Azon gondolkodtam, hogy mit írhatnék, amire nem tudnál egy kitérő válasszal reagálni, de sajnos rá kell jöjjek, hogy nincs ilyen. Most azt kell mondjam, hogy ha esetleg mégis bekövetkezne egy fennt leírt katasztrófa, akkor majd gondolák rád, és mondok egy két imát érted. Ha már észérvekkel nem tudok segíteni, talán ez működni fog. :D

teGergő 2012.01.30. 21:25:42

""az emberek zömének az egyszerű életfenntartásához is szüksége van például áramra, üzemanyagra, gyógyszerre, vezetékes vízre"- és az emberek zöme már ma sem kapja meg... akkor mi fog változni? :)" De a másik "fele" még megkapja, tud élni vele, és így még úgy-ahogy tudjuk egymást segíteni is ezekkel. De ha már senki sem fog rendelkezni vele, akkor megnézhetjük magunkat, nem lesz minden ugyanúgy, ahogy addig.

cath 2012.01.31. 09:50:52

"Ennyi cath, feladtam. Nem bírom tovább az értetlenkedésed" -:)))) Hát akkor hogy akartok megmenteni egy félcivilizációt? :) Nem az a gond, hogy nem értem. Értem, amit írsz. csak nem látom tragédiának. Már írtam: MÁS világ lesz, más értékekkel. Lehet, hogy nem kell senkinek a szőnyegem, de nem fogok éhenhalni mert akkor kitalálok mást - ez az én "életfilozófiám". Hogy "valahogy lesz akkor is". A te üzeneteidből meg az jön le, hogy "nem lesz sehogy, vége a civilizációnknak, vége a világnak"...De ebből csak a középső mondatrész igaz, és az sem a teljes emberiségre, csak az emberiség 1/3-ának "civilizációjának" lesz vége a mai formában. Gergő: "De ha már senki sem fog rendelkezni vele, akkor megnézhetjük magunkat, nem lesz minden ugyanúgy, ahogy addig." hát persze hogy nem lesz ugyanúgy. És? Majd lesz máshogy...

Inlakesh 2012.01.31. 11:43:10

"azért vérzik ez itt-ott. Pl. komolyabb vállalatok NEMcsak bankszámlán tartanak "pénzt", ahnem papíralapon is megy minden kintlévőségről, minden eszközről, minden megtermelt anyagról az elszámolás is meg a nyilvántartás is. A bankszámlán mozgó pénzek csak egy kicsi szelete a ténylegesen forgó értékeknek..." - ezzel kezdted. Ez így nem igaz, és szépen lassan fel is adtad az álláspontodat anélkül, hogy beláttad volna a tévedésed. Senki sem beszélt arról, hogy világvége lesz, de a hosszú időn keresztül tartó káosz, éhezés, gyilkolás és öngyilkossági hullám garantálható. Persze, hogy megváltoznak a dolgok, de itt most az átmeneti időszakról van szó, és nem pedig az az után előálló új időszakról, amiről te beszélsz. Az átmenet alatt azt fogod kívánni, hogy a szőnyeged változzon repülőszőnyeggé, és vigyen el a városból messze.

cath 2012.01.31. 14:12:25

nem. valószínűleg gyalog megyek majd. Mi az a hosszabb időn át? A háborúk" hosszabb időn át" tartottak? Szerintem "káosz" 1-2 évné tovább nem lesz, és azt sem a filmes madmax káoszként képzelem el (az pár hét). Az 1-2 év letisztulás se azzal fog telni hogy mindenki megöl mindenkit meg öngyilkosok lesznek.... (???-háborúkban és valódi vészhelyzetekben a békeidőkhöz képest elenyésző számú az "öngyilkos", valahogy akkor mindenki inkább élni akar).Azért kellenek közösségek mert 2-3 hét alatt el lehet indulni az "új világ" körülményeinek ismeretében valamerre. A "káoszban" a városon kívül se lesz jobb, hacsak nem egy bunkerben laksz egy bevehetetlen vár helyén... Alapvetően,ha jön egy katasztrófa akkor a kezdeti hülyeség és pánik után az ember (mint létforma) képes önszerveződni kisebb túlélő csoportokra (különféle alapokon- lesz fosztogató csoport, lesz raktárakat kereső csoport, lesz imádkozó várakozó, lez vidéki nagyihoz félfalut leszervező csoport sstb...), mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége. Ahonnan meg kezdtem, hogy papíron van elszámolás, csakazért kezdtem onnan, mert eleve ez is téves nézőpont, hogy MINDEN elektromos adat-alapon "létezik" csak... Az EU-s magyarországi búzaraktárak nem csak adatok, léteznek, és azzal, hogy az eu adathalmazából törlődnek, még nekünk,akik itt élünk mellette, egy létező és immár felhasználható forrás és érték lesz például. Ami itt le van írva x pontban az annyi, hogy "szükség törvényt bont"... Fel kell rá készülni, és nem riadozni hogy jajmilesz.

teGergő 2012.01.31. 15:54:11

Cath: Te írtad: "és az emberek zöme már ma sem kapja meg... akkor mi fog változni? :)" Majd utólag: "hát persze hogy nem lesz ugyanúgy" Magyarán: Nem fog változni semmi, de nem lesz ugyanúgy. Akkor most más véleményen vagyunk, vagy ugyanazon? :D Mert ha ugyanazon, akkor elvileg én sem reagálnék a hozzászólásodra. :D

teGergő 2012.01.31. 15:56:07

Bár ugyanazon a véleményen biztos, hogy nem vagyunk, csak ezt a részletkérdést véve esetleg. :)

cath 2012.01.31. 19:22:06

ejjj :)) te gergő, hát nekünk akik nap mint nap MOST MÉG :) kapunk áramot meg csöves (:)) vizet, nekünk MÁS lesz egy kicsit... de globálisan nézve, mondjuk a mongol vöröshomokon lakóknak, meg mondjuk afrika azon részén ahol ma is 4 és fél havonta kapnak egy tartálykocsinyi vizet meg lisztet meg rizst meg 3 db aszpirint/falu, vajmi kevés fog változni áram nélkül... De amúgy nem is ez a lényeg, hanem hogy készüljön mindenki fel. Nézegesse a térképet, hogy merre fog menni és kihez, szedje számba, hogy mi az ami neki az útra kell, mivel védi meg magát, mivel rabol esetleg kenyeret vagy vizet, mit visz "csereáruként" ,stb. Meg persze azért a madmax-3 hetet ott kell kibírni, ahol most vagy. Akkor nekiindulni kb. mintha vadászaton indulnál...csak nyúlként. tehát vagy előbb mint a "tömeg"eszmélése, vagy később.... de ezt az adott heyzet hozza.

prágagyár 2012.02.02. 11:32:28

Mint gyakorló infómérnök én nem tartanék a merevlemezek törlődésétől. Egy erős mágnes előbb tesz gallyra egy CRT monitort mint egy merevlemezt, pláne ha gépben van aminek háza, ha jól meg van építve Faraday kalitkaként funkcionál. A szerverházak többsége egyébként vasbetonból készül, pont hogy még egy réteg védelmi részt adhasson. Ha viszont olyan erős az a mágneses impulzus, mint amilyeneken a tesztelések során sikerül kiblankolni komplett HDDket - megjegyzem ehhez olyan erős mágnes kell, ami könnyedén repít kb 50 centi magasba minden 100 kilós és könnyebb fémtárgyat - előbb kap a fél emberiség bőrrákot, illetve az összes peacemakeres szívrohamot minthogy letörlődjön egy elektromágnesesen egyébként is leszigetelt doboz.

prágagyár 2012.02.02. 11:35:53

Elfelejtettem azért megjegyezni, hogy az olvasófejek jóval sérülékenyebbek lehetnek, így mondjuk nem tárolnám egy mélynyomó belsejében a merevlemezeimet. Nem vesznének el róla az adatok, viszont cseszhetném hogy új olvasófejet kelljen bele operáltatnom.

cath 2012.02.02. 14:24:41

:)) prágagyár, megnyugtattál. Már azt hittem, hogy soha többé nem nézhetem majd meg a Nirvana-unplugged-ot....

M.A. 2012.02.02. 15:01:58

Ezt mind én is tudom. De: "megjegyzem ehhez olyan erős mágnes kell, ami könnyedén repít kb 50 centi magasba minden 100 kilós és könnyebb fémtárgyat" - nem mágneses erőtérről beszélünk, hanem elvileg elektromágneses hullámról. Gyakorlatilag meg a napkitörés valami mást csinál, nem lehet tudni, hogy pontosan mit, de az általa gerjesztett "valamit" eléggé nem szokta érdekelni a Faraday-kalitka.

prágagyár 2012.02.02. 16:11:32

Erőtér/impulzus, Faraday kalitka mind a kettő ellen jó. Sajnos/szerencsére a szervertelepek, gépházak, modern irodák mind védettek egy ilyen ellen. Már az is elég ha egy tömbnek egy és csakis egy darab földelése van és vasbeton az épület alapja. Onnantól meg előbb eszi meg a rák az embereket mint hogy ott letörlődjenek az adatok. Azért a nagyon fontos dolgokat ki-ki mentse ki DVDre: az olvasófejek és az alaplapok igen könnyen sérülnek fokozott áram/mágneses tér ingadozás hatására. Élelmesebbek - ha ez tényleg így lesz - akár maszekolt Kürt Bt.ket is nyithatnak. :D

marioatreides 2012.02.06. 10:11:49

"Már az is elég ha egy tömbnek egy és csakis egy darab földelése van és vasbeton az épület alapja." - szóval akkor ezekben az épületekben nem működik a mobiltelefon...

wmiki 2012.06.02. 13:11:35

korrekt írás, sőt... biztos vagyok benne, hogy egy csomó következményt nem is vettél figyelembe egyébként hihetetlen, mennyi mindent nem tud a tudomány erről a jelenségről (sem): http://www.pecsistop.hu/tudomany/visszaluktetett-a-napkitoresnek-a-fold-a-tudosok-sem-ertik/1046929/ Való igaz, hogy a mai "civilizáció" embere, már attól is meghalna, ha nem nyílik ki 2 hétig a Tesco elektromos ajtaja. Főleg, akik pl. panelban, vagy nagyvárosokban laknak, azoknak a felének annyi, ahogy a Nyirkai jóslat is írja. Vidéken azért jobb a helyzet. Egyrészt szinte hetente jön fel "ősi" tudás bizonyos csoportoknál(?), másrészt talán mégsem olyan nehéz a zöldségtermesztés, mint ahogy azt az internet elöl elképzeljük. Talán működhet előképzettség nélkül is: http://youtu.be/iWz0-DznwSE Azért tegyük hozzá, hogy elég kicsi az esélye egy ennyire erős napkitörésnek, ráadásul, ami pont telibekapja a Földet. Kb. mint a lottóötösnek... ami azért néha megtörténik... De sokkal nagyobb a valószínűsége, minthogy egy fajból, mutációk hatására, 2 külön legyen, új szervekkel, ami a tanítások szerint már több milliószor megtörtént... :x De nincs is szükség rá, ha elfogy az olaj, az gyakorlatilag ugyanezt a hatást eredményezi. Hiszen ma már minden (számító)gépekkel működik... Vagy ha összeomlik a (kitalált pénzre épülő) gazdasági rendszer, akkor is ez várható... vagy más természeti katasztrófák esetén...

vpetibp 2018.11.27. 11:26:00

Azért az emberiség kollektív tudatalattijában minden megvan szerencsére! Aki túléli, az majd hozzáfér, mert már úgy sem tudja majd a Mónika-show-t nézni!
süti beállítások módosítása