HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

BUMP KEY

2010.06.18. 10:27 dangbird

Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyek kettéosztják az ember számára a világot: vannak, akik tudják és vannak, akik nem tudják. Az a hozzávetőleg 100 ember a 2012 Blog olvasói közül, akik olvassák a személyes blogomat is, most csatlakoznak néhány milliós táborunkhoz: mi, akik tudjuk, hogy létezik olyan kulcs, amivel a világon minden hengerzár nyitható. (Természetesen azonos kulcstípuson belül.) Nem csak hogy létezik, de házilag elkészíthető egy acélkulcsból vasfűrésszel és tűreszelővel. Íme:


Természetesen én háromszor futottam neki és háromszor nem sikerült a megfelelő kulcsot előállítani, noha végül már lényegesen "szebb" (szabályosabb) volt a 9-9-9-9-9-es minta, mint a fenti videóban. (Olyan géppel, amibe a mélységeket számkódok formájában bele lehet programozni, csak be kell írni, hogy 9-9-9-9-9, és kimarja nekünk a megfelelő kulcsot.) Ha valaki kedvet kap a próbálgatáshoz és nagyobb sikerrel jár, mint én, szóljon. (Fontos tudni, hogy minél drágább egy zár, annál könnyebben nyitja ez a módszer, mivel minél precíziósabb a zárszerkezet, annál kisebb ütés kell a nyitáshoz, s annál kevésbé is rongálódik a zárszerkezet. A legolcsóbb zárak hamar nyithatatlanná válnak, mert a csapok kikopnak az ütés helyén és egyre jobban megakasztják a kulcsot.)
Az ilyen kulcsok előállítása, megszerzése, birtoklása, sőt használata teljesen legális a világ legtöbb (ha nem az összes) országában, így Magyarországon is - persze ha egyéb bűncselekményt vagy szabálysértést nem valósít meg a használata. A zárfelnyitás egy kevéssé ismert nemzetközi hobbi ("zársport"), a zársportolók nemzetközi egyesületének Hollandiában van a központja. A "Bump Key" különösebb sportértéket ugyan nem képvisel (nem kell nagy ügyesség, sok gyakorlás a használatához), de a hobbiszinten túl gyakorlati haszna is lehet, elvesztett kulcs esetén a zár rongálás nélkül nyitható, a zárbetét cserélhető - kritikus esetben pedig akár életet is menthet egy ilyen kulcs birtoklása. (Akinek elég gyors keze van, szerszám nélkül is tudja használni. Nekem pl. hasonló arányú sikerrel működött kalapács nyelével és puszta kézzel beütve.)
A módszer egyre közismertebb lesz, így valószínűleg pár éven belül az összes zár védve lesz ellene. (Ha ilyen ütemben terjed az info, Magyarországon hozzávetőleg 2014-re az összes cigány ilyen kulccsal a zsebében fog mászkálni.) Engem persze ez különösebben nem izgat, mivel éppen most gondolkodok az "elektronikus impressziógépen", egy maroknyi szerkezeten, amit csak be kell dugni a zárba és egyrészt kinyitja, másrészt ki is írja a kulcs számkódját...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr226226263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majomház 2010.06.18. 10:48:34

ezzért már megérte olvasni ezt a blogot! :) megpróbálom megcsinálni, de elég messze vagyok bp-től...
süti beállítások módosítása