HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

„Túlélési” tanácsok „forró” napokra

2017.08.01. 20:49 dangbird

„Rendkívüli” bejegyzés az időjárásra való tekintettel. Osztani ér, sőt, javasolt, de nem az én kedvemért – én bírom a meleget...

Azért a sok idézőjel fentebb, mert mi a rendkívüli és a túlélnivaló abban, hogy nyáron meleg van? A harminc-valahány fokot és napsütést a ’80-as években még úgy hívták, hogy JÓ IDŐ! A forró pedig azért idézőjelben, mert aki már járt Afrikában, vagy legalább az Égei-tenger környékén, az tudja, mi a forróság. NEM EZ, ami most van.

Mit lehet tenni, hogy könnyebben elviseld?

A tanácsok egy része talán megvalósíthatatlannak fog tűnni. Mielőtt ezen az alapon továbblépsz, gondold végig, vajon tényleg az-e. Más részére pedig talán azt mondod, hülyeség. Erre mást nem tudok mondani, mint hogy jó, akkor szenvedj...

- Mellőzd a hideg dolgok fogyasztását, pl. jégkrém, jéghideg dinnye vagy sör, valamint a hideg zuhanyt. Tudom, hogy jól esik, de bekapcsolja a termosztátodat, középtávon csak még jobban fogsz szenvedni tőle.

- Mellőzd a disznózsír fogyasztását! Erősen FŰT, disznózsírt télen kell enni! Ilyenkor libazsír, kacsazsír, vaj, vagy valami növényi zsír a nyerő. Disznóhúsból is csak a sovány jöhet szóba, de legjobb, ha egyáltalán nem eszed, amíg a hőség tart.

- Ne igyál alkoholt! Pár napig bírd ki valahogy... Az alkohol is fűt, régen az alpesi hegyi mentők 80 fokos stroh rumot hordtak magukkal (ma már vannak hatékonyabb szerek), és ha valakit átfagyva megtaláltak, egyből letöltötték a torkán, hogy ne haljon meg, és szerencsésebb esetben végtagot se veszített. Az alkohol nagy energiájú, robbanásszerűen égő tüzelőanyag, az egész testet erősen fűti! (Hideg sör kizárásának második oka.)

- Semmi egyéb olyat ne egyél, igyál, ami fűt, pl. árpa (hideg sör kizárásának harmadik oka!) vagy hajdina, teljes kiőrlésű dolgok, helyette:

- Egyél olyat, ami HŰT! Ne télen edd a narancsot, basszus (nem tűnt még fel, hogy az ujjaid milyen hidegek lesznek tőle?), hanem ilyenkor! Citrom, füge, datolya, banán, minden, ami forró égövön terem, az hűt, ideértve a borsot is! Egy jó savanyú, mustáros-tejfölös, borsos, fokhagymás KÖLESKÁSA csodát tud tenni ilyenkor! (Már emiatt megérte megírni a bejegyzést, próbáld ki!)

- Ne törölgesd magadról az izzadtságot! Ha már csorog rólad, és a kézfejeddel letörlöd, az rendben van, de ne itatgasd zsebkendővel, főleg ne a homlokodról! Ahogy a kutya az egész testét egy kis felületen, a nyelvén át hűti, hasonlóan az ember hűtésének jelentős eleme a homloka. És ha már az agy védelménél tartunk:

- Vegyél karimás kalapot! A karima célja nem elsősorban az, hogy árnyékba vonja a szemet (bár az is szempont), hanem hogy takarja a TARKÓD! A nyaki csigolya kisízületek mögötti alagútban fut a két fő artéria, ami az agyat vérrel látja el.

- Ne használj dezodort! Ezt ugye nem kell magyarázni... Ne félj, ilyen melegben úgyis mindenkinek izzadtságszaga van. Ha viszont büdöset izzadsz, akkor nem az a megoldás, hogy széllyelfújkálod magad alumíniumporral, hanem csinálj egy tisztítókúrát! És hölgyek: a hónaljszőr sem dísznek vagy bosszantásnak nő ám... Aberrált amerikai divatok követésénél fontosabb az egészség. Amit most művelsz a szíveddel, öregkorodban bosszulja majd meg magát.

- Kerüld a légkondit! Tudom, hogy ez sok munkahelyen megoldhatatlan, pedig fontos elem lenne. Azt is tudom, hogy megintcsak nagyon kellemes dolog mondjuk egy jó hűvös a kocsiban, de ha 25 és 35 fok között ingázol, a szervezeted soha nem fog tudni akklimatizálódni! Csak az egyenletes meleg az, amihez hozzá tud szokni.

- Mielőtt becsuksz egy ablakot, hogy kint tartsd a meleget, győződj meg róla, hogy nem teszel-e igazából még rosszabbat vele a légmozgás akadályozása és a csukott ablak mögött képződő üvegházhatás miatt.

- Ha vidéken laksz, és szépen gondozott gyeped van, magadra vess! Ezúttal nem sokra mész vele, de legközelebbre: minél dúsabb növényzet van valahol, az annál jobban hűt, mert annál nagyobb felületen párologtat. Nem véletlen, hogy régen a „buta” parasztok fát ültettek a ház elé, ami árnyékot is vetett, télen viszont a csupasz ágak között akadálytalanul átsütött a nap. Tujával ezt nem tudod megcsinálni... (Arról nem is beszélek, hogy a ház vályogból volt, ami szintén egész nyáron párologtat és hűt, mert azt most mégsem mondhatom senkinek, hogy ezért dózerolja el a csilivili légkondis betonszart, és építsen emberi élhetésre alkalmas dolgot a helyére.) De ha legalább kialakítasz egy szőlőlugast, az borozgatások utánozhatatlan hangulatú helyszíne lesz, a szőlőnek pedig nagy és sűrű levelei vannak: koncentrált a hűtőhatása.

És végül: a legtöbb ember vagy a meleget bírja jól, és a hidegtől szenved, vagy fordítva. De ha te már 28 fok felett nyavalyogni kezdesz, 10 fok alatt pedig már hideg a kezed, akkor rossz a vérkeringésed. Erre megint csak tisztítókúra a megoldás: sok fokhagyma, sok ecetes, savanyú dolog együtt nagyon jó értisztító. Valamint tedd le a cigit, és rendszeresen végezz olyan testmozgást, amiben kifulladsz! A kifulladás nem azt jelenti, hogy felgyorsult a légzésed, hanem hogy szó szerint fulladsz, légszomjad van. A „kocogás” önbecsapás. Persze nem 38 fokban kell nekiállni ilyen módon értisztítani, de a savanyú kortyolgatást már most elkezdheted... Rövid távon nem olyan felüdítő, mint a jéghideg belga sör, de középtávon már jobban hat – meleg ellen IS.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr9812709282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janiboy 2017.08.01. 21:48:40

Köszi szépen! A köleskása receptért duplán is!

Milo 2017.08.08. 15:50:49

A telek vagy kert köré telepített gyepű,(régen általában gyertyánt használtak de mindig színesítették virágos cserjés bokrokkal,más fákkal is) egy különleges klímát tud létrehozni a kert belsejében, akár 3-4fokkal is hűvösebb lehet a levegő mint a gyepűn kívül. Plusz ha a házat körbevesszük további fákkal vagy az említett szőlő lugassal ,már tényleg elviselhető időt lehet létrehozni.
A légkondi azon kívül hogy eszi az áramot és a lehető legrosszabb minőségű levegőt állítja elő ,fűti a kinti hőmérsékletet, ezáltal tovább emelve azt,amitől még több klíma kell amik még több meleget gyártanak és ez így megy tovább míg az emberek rá nem jönnek hogy egyedül a fa ültetés a megoldás.

Laximus 2017.10.24. 18:02:34

Nagyon szeretem az írásaidat, hasznosak mint ez, vagy a Szájbatalpalók, - és élvezetesek - mint a Bujdosó. Viszont hogyan is van ez a köleskása recept pontosan? =) A neten még csak hasonlót sem találni. Köszönöm.

dangbird 2017.10.24. 20:20:17

Köleskása recept?
Megfőzöd a kölest, adsz hozzá ízlés szerint fűszereket, mustárt, tejfölt, ennyi. Sózni a főzés vége felé kell, különben nagyon lassan szívja meg magát vízzel a köles és puhul meg. (Minden olyanra vonatkozik, ami főzés közben vizet vesz fel.)
De ilyen időben, amikor lehűlés van, nem a köleskása ideje van. Ilyenkor hajdinát kell enni.
süti beállítások módosítása