HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Bodzafénypárbajozók

2014.11.23. 17:24 dangbird

A napokban újranéztem a régi Star Wars filmeket, amik régen még Csillagok Háborúja-filmek voltak. (Milyen ötletesek voltak régen a fordítók! A cím szó szerint „Csillag Háborúk”, aminek semmi értelme magyarul, és ilyen egyszerűen megoldották. Ennél már csak a „Felföldi” - „Hegylakó” címfordítás volt zseniálisabb... Ma meg már a lost szót sem tudják lefordítani...)

Na szóval nem véletlenül töltöttem annyi időt a Csillag költözés – Anyaméh – Beültetés tengelyen (Star Trek – Matrix – Inception) elemzéssel, egyből észrevettem valamit.

Luke-Leia – Harry-Hermione. Ron? Han... Milyen furcsa áthallások, a véletlen játékai... Persze mindenki azt várná, hogy Leia/Hermione végül összejön a hőssel, ehelyett Ron/Han karjaiban köt ki, akivel eddig egy szeret-nem szeret dinamikájuk volt. Újabb véletlen egyezés.

Aztán gondolkodni kezdtem. Chewbacca – Hagrid, Obi van Kenobi – Dumbledore, természetesen Palpatine – Voldemort, és végül Darth Vader – Severus Snape. (Bocs, Perselus Piton, valamitől így magyarra lett fordítódva.)

Ez utóbbinál kezdett érdekessé válni a dolog. Darth Vader az elején esszenciálisan gonosz, még a ruhája is tiszta fekete, végül pedig kiderül, hogy ő Luke apja (spoiler alert! :D – gy.k: Darth Vader = Dark Father, vagyis sötét apa). És a végén ő az, aki elpusztítja a császárt, vagyis jó útra tér. Snape ugyan nem Harry apja, de majdnem. Ketten versengtek Lily Evans szívéért, Severus Snape és James Potter, és ha Lily Severust választja, ő lett volna Harry apja! És vegytiszta gonoszként indul (a filmekben még a ruhája is fekete, bár ezzel nincs egyedül, de hajviselete is határozottan emlékeztet az emblematikus Vader-sisakra), de végül egyfajta apa-figurává változik Harry számára. A merengőből Harry megtudja, hogy Snape volt a titkos védelmező, akiről sosem tudhatott, mert Snape így akarta. Harry Lily Evans fia, ezért Snape bármit megtenne, hogy megvédje, hiába gyűlöli őt, mert James Potter fia is – ahogy Darth Vader is gyűlöli Luke-ot, mégis megvédi a végén.

És ha már ott tartunk, hogy Luke majdnem meghalt a császár keze által, hát Harry is majdnem meghalt Voldemort keze által. Tulajdonképpen meg is halt, de visszatért a halálból, tehát Voldemort ölési kísérlete végülis kudarcot vallott, ahogy a császáré is. Mindkét hős önként megy el a gonoszhoz szembenézni vele.

További párhuzamként Dath Vader öli meg Obi van Kenobit – Snape öli meg Dumbledore-t. Mindkét esetben azt látjuk, hogy maga a megölt mester nem látja ezt tragédiának: Kenobi figyelmezteti Vadert, hogy ha megöli, csak még hatalmasabb lesz, a másik esetben pedig maga Dumbledore parancsolja meg Snape-nek, hogy megölje. És mindkét esetben Harry/Luke lehetőséget kap, hogy a halál után még beszéljen öreg mesterével, további tanításokat kapjon tőle.

Hősünk árva. A gonosz (Voldemort/Palpatine) tette árvává, az első esetben közvetlenül, a másodikban azzal, hogy elvette tőle az apját és átformálta Dath Vaderré, az anyja pedig belehalt az efölötti bánatba. (Ezt a mozzanatát a történetnek nem sikerült igazán hitelesen ábrázolni a 3./6. epizódban, nem is beszélve a következetlenségről, hiszen a 6./3. epizódban Leia azt mondja, hogy emlékszik az anyjára egy kicsit. A szülőszobáról?) Szóval az árva hőst, aki rokonoknál lett elhelyezve (ahol ő nem szereti az ottani életét), a megfelelő korban egy mentor veszi szárnyai alá és viszi el magával, bizonyos Albus Kenobi, és tanítgatja neki mágikus képességei felfedezését és kibontakoztatását. Mert hiszen itt arról van szó, a S/W hiába sci-fi univerzum hivatalosan, az Erő működésére soha nem próbál valami pszeudotudományos rizsát előadni – ahogy a fénykardéra sem, legalább valami Star Trek piller-filler szintjén. Tehát a fénykard is mágia, varázslat, tulajdonképpen egy varázspálca. A fénykard egy rövid markolat, amiből működtetéskor egy fénypenge bújik elő. A varázspálca egy rövid bot, amiből működtetéskor fények villódznak elő. És párbajoznak vele, mindkét történetben.

Sokan észrevették a Harry Potter név áthallását a helikopter szóval. Harrypotter – Helikopter. Helikopter – Sky Walker. Pilóta. Repülés. Harry maga is repked, virtuóz módon, de nem az apja szintjén, aki profi, híres és gazdag Quidditchjátékos volt, Luke apja pedig úgy van beállítva, mint a galaxis legjobb pilótája. Han Solo is pilóta – Ront is látjuk repkedni. Leia? Ő nem pilótáskodik, Hermione életében a seprűnek nemigen jut fontos szerep. Csillagok háborújától függetlenül is visszatérő alapmotívum a Harry Potter világban a repülés. Voldemort jelentése: repülő halál. Dumbledore jelentése: dongó. (Repülő állat. Lehet, hogy Rowling eredeti szándéka az volt, hogy Dumbledore-ból is seprűvirtuózt csinál, de aztán más irányba vitte a karaktert, véletlenül tartva a párhuzamot Kenobival, aki utálja a repülést, bár ez már csak az új filmekben derül ki.)

Azt hiszem, ez kezdetnek elég kiragadott példát ad, hogy észrevehessük a mintát, a tudatalatti rezonanciát a két történet között. És azt hiszem, a saját korosztályomból (mai 30-as, 40-esek) azért kattantak rá annyian a Harry Potter-történetekre, mert tudat alatt a gyerekkori Csillagok Háborúja (khúúú... phaaaa...) élményeket idézte fel. Megkockáztatám, hogy a Gyűrűk urával való párhuzamokat (amiből egyébként nincs ennyi) elterelésként, lefedésként hangoztatták annyira.

Természetesen nincs szükség arra, hogy a Lucasfilmnél a csillagok háborogjanak emiatt, hiszen mielőtt ez megtörténne, George Lucas is elmesélhetné, hogyan koppintotta a Csillagok Háborúját a Dűnéről...

5 komment

Címkék: Star Wars Harry Potter George Lucas Dűne Csillagok Háborúja J. K. Rowling Frank Herbert

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr246926165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emberneve.gyufa 2014.11.24. 19:11:43

Harry Potter: Herr Jupiter (villám seb, jupiter utalások könyvben)
Dumbledore: Dumb-le-dor vagy dumb l' dor (az elején bárgyúnak, lököttnek van beállítva)

bár ezt én szültem szóval lehet sületlenség :D

2014.11.25. 19:06:40

gyufa...ezt jól kifőzted az biztos...:)

Amúgy ennek a bejegyzésnek mi a lényege... ? o.o

emberneve.gyufa 2014.11.25. 22:15:05

Herr Jupiter ötlete akkor jött amikor a istenek/bolygók nevének etymológiáját olvasgattam és ott olvastam, hogy Jupiter (yPotter) = Deus Pater[Jupiter Úr németül Herr Jupiter] és mint említettem villám a homlokon, kentaurok és jupiter utalásaik [vagy csak simán kentaurok nélküli utalások]

Dumb szerintem adja magát, lévén úgy mutatják be a történetben, mintha valami tökkelütött lenne (talán egyik könyvben használják a nevét úgy is, hogy Dumby)

egyébként is tipikus formula ezekben a körökben, hogy egy magasabb erőt hatástalannak ábrázolnak [erre az egyik legjobb példa Harry, akit sokszor[főleg a filmekben] nevetségesnek mutatnak be, de lehet Neora is gondolni aki mindent bevett[az orákulumtól, magáig a mátrix CPU-jáig :D])

de mint mondtam semmi garanciát nem tudok adni, hogy tényleg ezért adta a neveket, viszont én erre szavazok

jah amúgy egy raklapnyi név is mitológiából van természetesen

néhány pl:

Hermione: akit a könyv nem valami szépnek ír le kezdetben pedig a neve nem ezt sugallná

Minerva: ez azért fedi a nevet, de lehetne róla vitatkozni (azért nem egy Pallasz Athéné na)

Argus: nem valami éber a könyvek szerint

spike_spiegel 2017.08.02. 11:00:37

Egyébként érdekes még a star wars-szal kapcsolatban az a vonal is, hogy a gonosz arcok be vannak épülve a politikába, titokban sereget építenek, false flag fétisük van, ugye a szeparatisták és a köztársaság serege egymás ellen harcol, de mindkettőt a kancellár irányítja. Az egész bagázs birodalommá egyesül, mert csak ez maradt már sajnos, hogy fenntartsák a békét és a biztonságot, és a diktatúra bejelentését üdvrivalgással fogadják. Van is ott egy hidegrázós mondat "így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette"

Vagyis mintha lennének üzenetek elültetve, párhuzamok a valósággal.
Anakin sztorija is kicsit Jézusra hajaz. Ha bele akarjuk látni akkor végülis megjárja a poklot és szimbolikusan meghal majd fel is támad.

Nem tudom volt e valami célja Lucasnak ezekkel. Vagy, hogy végül miért adta el a dizninek. Akik aztán természetesen jól megpakolták az egyszeműhöz méltó dolgokkal. Magával a történettel nem nagyon foglalkoztak, említésre sem méltó
süti beállítások módosítása