HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Hova lettek a katicák és a szöcskék?

2013.01.11. 08:45 dangbird

Az emberek általában irtóznak a rovaroktól.

És egyáltalán, az ízeltlábúaktól. Hogy ez miért van így, az érdekes kérdés, ha valakinek van akár materialista-evolucionista, akár magasabb szintű elmélete a dologgal kapcsolatban, halljuk. Most nem ez a téma, hanem a kivételek a szabály alól. Néhány rovarral az emberek szívesen, sőt, a dolgoktól ijedezni jobban hajlamos gyerekek különösen szívesen érintkeznek fizikailag. Gyermekkorunk két kedvence: a katica és a szöcske.

Mai gyerekek esetében formális, kézrázásos bemutatásra van szükség ennél a két rovarnál, ha esetleg egymásba botlanak, mármint a gyerek meg a rovar. A mi gyerekkorunkban akármerre jártunk a természetben, minden lépésünknél rajokban ugráltak fel előlünk a fűből a szöcskék, és ugyan ki ne mentett volna a Balatonból noé gumimatracán tucatjával katicákat?

Hova lett ez a két "kedves", és rendkívül hasznos rovarfaj? (Egyébként "káros" rovarfajok nem léteznek, a szúnyogok nélkül sem maradnánk életben sokáig.) A válasz, úgy tűnik az, hogy az Irányítók valamiért (dehát tulajdonképpen tudjuk is, miért) hadat üzentek a rovarvilágnak, és ez bizonyos rovarokat jobban érint, mint másokat. Elsősorban azokat, amelyek a növények, különösen a fák leveleivel gyakran érintkeznek.

Olyan rovarirtó szereket hoztak forgalomba ugyanis a növények kártevői ellen, amelyeket vízben feloldva a talajra kell önteni, a növények felszívják azt, és a hatóanyag, egy idegméreg, belekerül a levelek szöveteibe. A növényeknek nincsenek idegsejtjeik, ezért rájuk ártalmatlan a szer, azonban ha egy rovar eszik a leveléből, elpusztul. Az más kérdés, hogy természetesen az egyéb növényevő élőlényeknek is árt a hatóanyag, így nekünk is, ám a nagyobb, jobban strukturált, bonyolultabb önvédelmi rendszerrel rendelkező lényekre nincs olyan vészes hatással a szer.

Csakhogy. Mindenki, aki valaha tartott szobanövényt, tudja, hogy a növények izzadnak, leveleiken apró vízcseppek jelennek meg. A rovarok egy része ezekkel a cseppekkel oltja szomját. Nem csak a növényen élősködő, szemmel nem látható apró lények, hanem a velük táplálkozó, a mi szempontunkból rendkívül hasznos lények is, pl. a katicabogár. Ha pedig a levél tartalmazza a hatóanyagot, akkor a belőle kiizzadt vízcsepp is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy, a katicáknál is sokkal "fontosabb" (számunkra) faj érintve van: a méhek. Ha egy ország, vagy egész kontinens méhállománya kipusztul, azt az országot/kontinenst bizony éhínség fenyegeti. Én pedig már jó tíz évvel ezelőtt számoltam azzal, hogy valószínűleg a tízes évek közepén az éhínség a "harmadik világ" problémájából globális problémává fog növekedni. Eszméletlen élelmiszerárakra lehet számítani néhány éven belül, és nem biztos, hogy a saját föld vásárlása és élelmiszer-önellátás kialakítása válasz lehet a problémára. Ha nincs, aki beporozza a növényeket, ugye... Ha termelni kezdünk, érdemes a megtermelt élelmiszermennyiség legalább felét, de inkább 2/3-át olyan növényekre alapozni, amelyek nem igényelnek beporzást a terméshez.

És akkor a földigiliszták pusztulásáról még nem is beszéltünk...

Ahogy már négy éve leírtam, és szomorúan mondom, hogy naugye, az Irányítók úgy haza akarják vágni ezt a bolygót, mielőtt távoznak az emberiség őket támogató felével, hogy fizikai módszerekkel valószínűleg nem fogjuk tudni megtisztítani, csak "mágiával". Ahogy a Tiszával is tettük annak idején, mikor a románok megmérgezték (szerintem szándékosan). Kiálltak a szakik a kamera elé, és 30-50 évről beszéltek, a legoptimistábbak húszról, ennyi idő kell, míg a Tiszában újra élet nyomai megtalálhatóak lesznek. Aztán mentek a nagy együtt imádkozások, együtt meditálások, és amikor újra megjelent az élet a folyóban, érdekes módon senkit nem szólaltattak meg a tévében, hogy ugyan magyarázza már meg. Lapítottak. Ennyi. Rendbe kell hozni a dolgokat, tenni kell, nem panaszkodni, ahogy a tavalyelőtti előadásom végefelé mondtam. És akkor nem tudnak mást tenni, mint lapítani.

Kötelező olvasmány a témában: Frank Herbert: A zöld agy (The Green Brain, 1963)

Kötelező film a témában, más irányból: Mike Judge: Idiokrácia (aka. "A hülyék paradicsoma" - Idiocracy, 2006)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr676226186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cath 2013.01.11. 09:25:17

Éljen :), a főváros multikulturális részén lakunk :D - feketék, kínaiak, indiaiak, németek, katicák, gyíkparadicsom .. s rajokban ugrálnak a szöcskék a játszótéren (na nem most:))- különben éhen is halt volna nyáron az út széléről mentett szarkánk. Az élet élni akar és TUD is. Persze ettől még egyre rosszabb minden persze, de mindenki tud tenni- "karnyújtásnyi körben" legalábbis biztos. Szerintem arra kell inkább figyelni. Mert a földi életvilág családokból, összeszokott élőhelyekből, "kerületekből", tömbökből áll. Azon a körön belül, ahol élsz-ténykedsz, tenni is tudsz. Az élelmiszer mizéria az országnak jót is tehetne. Meg vannak az alapvető feltételek, hogy európa éléskamrája legyünk. Tessék elintézni, hogy Ónagykirályunk ne azon dolgozzon hogy a felső tízezerből 5 gyerekes erős középosztályt csinál, a maradék 5 millió dolgozó emberből meg kutyakaját... :) Bár pl. porozni emberi erővel is lehet ... Lehetséges hogy az5 millió éhhalál küszöbére sodortatott ember erre a munkára kell majd.

turidoo 2013.01.11. 11:19:39

nincs időm hosszasan fejtegetni a dolgokat, csak pár észrevétel: - szöcskék nálunk vannak dögivel, nem érzem hiányukat. ha érdekel, majd nyáron megmutatom :) - katicák azok is akadnak; sajnos azonban a harlekinkaticák (lásd: http://www.coleoptera.hu/harlekin/) betelepítése miatt lehet hogy nem sokáig :( ha gondolod ezt ráfoghatod az irányítokra :) - méhek: szerintem itt a gondot a helytelen kaptáras tartásban kell keresni, a természetesebb kasos tartással információim szerint messze nincs annyi gond. https://sites.google.com/site/geddekas/kerteszet-noevenytermesztes https://plus.google.com/photos/106683950041718263176/albums?banner=pwa (bár a méhekhez nem annyira értek, de Csuja Lászlót személyesen ismerem, elég meggyőző előadást tartott a témában, érdemes lenne másnak is kísérletezni ezzel a módszerrel) - földigiliszta: ha a talaj megfelelően van gondozva, akkor ők is megjelennek (ez saját tapasztalat). - porzás: "...olyan növényekre alapozni, amelyek nem igényelnek beporzást a terméshez" gondolom úgy érted, hogy szélporozta, vagy önporzós növény, és nem az ön-klónozással szaporodó növényekre gondolsz. (egyébként tudtommal más rovar is visz virágport, bár gondolom a méhek a legjelentősebbek)

M.A. 2013.01.12. 14:48:57

Nyáron voltam Erdélyben, ősszel a Mátrában, mindkét helyen voltak szöcskék. Mátrában rengeteg katica, bár nem a mi fajtánk, hanem az amerikai. Szóval nem tűntek el teljesen, nem azt akartam írni, nyilván attól is függ az előfordulásuk, hogy hol mennyire nyomatják az ilyen cuccot. Pl. Budapest környékén alig látni katicát, szöcske meg 0. A beporzást nem igénylőt természetesen úgy értettem, hogy rovar általi beporzást nem igénylő. Minden rovar visz virágport, de a méhek olyan túlnyomó részét, hogy tényleg bajban leszünk, ha kipusztulnak.
süti beállítások módosítása