HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Tachytoscope a nappaliban?

2013.01.09. 12:45 dangbird

Most egy kicsit 2012 Blogos cikk következik. Olvasom a zsidely cikkjét a 4K őrületről, és egyszer csak eszembe jut: lehet, hogy a válaszidő fejlesztésének van hátsó célja is? Egyébként általában nem szoktam őket olvasni, de a mozgóképpel kapcsolatos technikai fejlesztések érdekelnek.

Szóval: mi egyáltalán a válaszidő? A válaszidő legkönnyebben a villanykörténél figyelhető meg. A kapcsoló segítségével belevezetjük az áramot az izzóba, amitől az felizzik, no nem azonnal, hanem szemmel láthatóan kell egy pillanat neki, amíg eléri a teljes üzemi fényerejét (valójában 10 perc kell neki, míg a végső színképe kialakul, de ez most mindegy), vagyis válaszideje van. A folyadékkristályos (LCD) képernyőknek is van válaszideje, vagyis amikor elektronikusan jelezzük egy képpontnak, hogy légyszi válts át most már tök feketéből tök fehérbe, akkor idő kell neki, amíg az áram hatására kémiailag átalakul, és megváltozik a fényvezető tulajdonsága. Öreg motorosoknak ezt nem is kell mondani: a Gameboyon annak idején rendesen kenődött a kép a Super Mario Land közben, mert az STN technológiának megvoltak a határai, a válaszideje túl nagy volt, és egy határnál nem tudták tovább csökkenteni.

Aztán jött a filmtranzisztoros képernyő (TFT), és elbúcsúztunk a kenődéstől, 12 ezredmásodperc válaszidő már élvezhető videómegjelenítést ad, legyen szó filmről vagy játékprogramról, 8 ms-tól kezdve pedig gyakorlatilag teljesen érzékelhetetlenné válik a néző számára, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy válaszidő. Akkor miért csökkentik tovább?

Nos, először is, mi az a tachytoscope? Az egy nagyon egyszerű készülék, amit tudat alatti programozásra találtak ki. Aki látta a Harcosok Klubját, ott Tyler Durdan mozigépészként dolgozott, és egyetlen képkocka erejéig egy férfi nemzőszervet csempészett a gyerekek rajzfilmjébe. “Nem tudják, hogy látták, de látták.” Ami ugye kiszivárogtatás a gyerekfilmek rejtett tartalmaival kapcsolatban, noha a valóságban nem a gépészek a bűnösök, hanem maga a gyártó, és nem képkockákat csempésznek be, hanem más módszereket alkalmaznak.

A valóságban ugyanis, a közhiedelemmel ellentétben, ez a módszer nem így működik. A mozi 24 képkocka/másodperc megjelenítési idejénél az emberi agynak bőven van ideje, hogy tudatosan észlelje a bevágott képkockát. A Fight Clubban 4 képkockát módosítottak úgy, hogy Tyler Durdan felvillanjon rajta, észre is vettem mind a négyet, igaz, nem azonnal. Akkor mit mondjuk egy nem retusált, hanem teljesen eltérő tartalmú képkockáról? Bárki kipróbálhatja a legegyszerűbb videószerkesztő szoftverrel, akár a Windows Movie Maker is elég. Saját kísérleteim szerint még 40 fps-nél is határozottan észlelhető a felvillanó alak.

Erre a problémára kínál megoldást a Tachytoscope, ami gyakorlatilag egy diavetítő egy gyors zárszerkezettel. Ahogy egy fényképezőgép is képes 1/1000-es expozícióra, ugyanúgy a Tachytoscope segítségével könnyedén felvillanthatunk a vásznon 1 ezredmásodpercre egy képet. Ez már túl rövid ahhoz, hogy az ember tudatosan észlelje – viszont a tudatalatti felveszi a képet. Amikor a ’70-es években feltalálták ezt a készüléket, mozik közönségén tesztelték a tudtuk és beleegyezésük nélkül, a büfében is kapható termékeket reklámozva a felvillanó képekkel, jelentős, egyértelműen kimutatható növekedést okozva az adott termék forgalmában.

És itt találkozik a két téma egymással, ugyanis egy 1 ms válaszidejű képernyő már képes arra, hogy tachytoszkópos üzenetet villantson fel nekünk. Az üzenet lehet beprogramozva magába a készülékbe, de lehet akár valamilyen, nagyon magas frekvenciájú kódolt adás is. Lehet, hogy ezért fektettek olyan nagy hangsúlyt a képernyők válaszidejének javítására 8 ezredmásodpercen túl is?

Apropó: azt, hogy homokórázódás van folyamatban, miért egy kaszás mókus jelzi az indexen?

szerk: ja igen, a 4K-ról is akartam írni pár szót. Nem újdonság, csak a tévé terén az. A DCI szabvány már sok évvel ezelőtt bevezette a 4K formátumot, csak ott 4096x2160 a felbontás. Pont olyan lényeges az eltérés, mint a 2K (2048) meg a FullHD (1920) között, csak hogy véletlenül se legyen kompatibilis a mozi meg a tévé... A 4K formátumot Hollywoodban már jó egy évtizede használják digitális intermediálásra, illetve digitális mastering esetében. Vagyis a filmek mind 4K formátumban vannak, tehát ha ez a technológia elterjed, azonnal minden újabb film ki tud majd jönni 4K formátumban. (Nyilván a régebbieket szkennelni kell – de lehet, hogy már kifejlesztették vagy időközben kifejlesztik a 4K telecinét is.)


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr406226188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teGergő 2013.01.09. 15:11:16

"A Samsung például a hangalapú irányítással jött elő: csak azt mondjuk a tévének, na, melyik csatornán van ma foci, és az kis előzetes képekben máris kipakolja az összeset a képernyő aljára. Legyen mondjuk a második, mondja az ember, és már nézheti is a meccset. Ugyanez mehet műfajjal, színész vagy rendező nevével is. A Panasonic ezt azzal fejeli meg, hogy a tévének kamerája van, ami felismeri a nézőt, és egyből az ő tévézési szokásai alapján ajánl neki az aznapi kínálatból. Persze ezzel együtt jár az a veszély is, hogy az ember esetleg lebukik a titkos Barátok közt-rajongásával." És ugyan, ha már a tévédből is egy kamera figyelhet téged non-stop, az nem veti fel egyéb érdekes végkimenetelek kérdését azon túl, mitnhogy "a családtagok előtt lebuksz valamilyen szokásodat illetően"? Ha már eleve hang alapúan gondolkoztak, nem lett volna elég annyi, hogy a tévé felismeri mindenkinek a saját hangját? Helyette a fagyi visszanyal, és a tévéd néz téged. Ki tudja, még talán fel is vesz, talán még ki is szivárogtat rólad információkat (nem feltétlenül a képi anyagot, hanem mondjuk a programosított elemzések, statisztikák eredményeit, amelyek igen árulkodóak lennének rólad - és talán azt is el tudjuk képzelni, hogy hova, kiknek részére készülne az ilyesmi, de ha nem, sebaj). Nem feltétlenül kábelen keresztül, elég leleményes megoldásokat is el tudok képzelni a mai készülékek egymás közti kommunikációit illetően (miközben persze nem értek hozzá). Vajon csak paranoiás vagyok, vagy ennek lehetséges technikai, mi több: gyakorlati alapja? :)

M.A. 2013.01.09. 15:20:31

Ki tudja? Az a baj, hogy ha a középiskolai közgazdaságtan tanárom szerint 10-15 évvel előrébb jár a technika, mint amit kihoznak, akkor valójában inkább 25. De azt hiszem, a facebook-függők korában nem kell kémkedni az emberek után, kémkednek ők saját maguk után. Mindjárt erről is írok egy bejegyzést. :) Tegnap voltam egy számítógép boltban, egy nő behozott egy laptopot, hogy tiltsák le rajta a facebookot. Hogy a gyerek ne tudjon facebookozni, gondoltam én. Aztán kiderült, hogy saját maga ellen kéri a korlátozást, hogy ő ne tudjon facebookozni egész nap. Rehabilitációs zárt intézmény javallott.

M.A. 2013.01.09. 15:23:02

Jobban belegondolva, ezek olyan alvó kémeszközök lehetnek, amelyeket szükség esetén (pl. ha terrrrorista vagy), aktiválni lehet messziről és meg tudnak figyelni, le tudnak hallgatni. Ugyanúgy, mint a mobiltelefon, webkamera, webmikrofon - hogy egyre több ilyet vezetnek be, az csak az irányító réteg paranoiája.

teGergő 2013.01.09. 18:14:59

"De azt hiszem, a facebook-függők korában nem kell kémkedni az emberek után, kémkednek ők saját maguk után." Azért az is érdekes lehet, hogy első kézből láthatjuk (mármint nem mi, és még csak nem is a tv használói), ki mire hogyan reagál - legyen az egy programozási témájú film, egy reklám, vagy a híradó. :D Aki megfeledkezik a kis kamerájáról, arról nem is beszélve. Főleg, ha a kamera a tv kikapcsolt állapotában is működget. Ez a feltevés vonatkozik a webkamerákra is, az enyém sem hiába csak a földön lévő kábeleket, meg a porcicákat nézhette, amikor épp nem használtam. :D Laptop beépített kamerája esetén pedig egy félbehajtott cetlivel takartam le. Lehet, hogy semmi értelme, de lehet, hogy nem hülyeség. Én ajánlom ezeket a kis biztonsági intézkedéseket. :D
süti beállítások módosítása