HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Alice

2011.02.15. 14:26 dangbird

Alice csodaországban. Az 1951-es film, talán egyszer láttam egész gyerekkorom során. S ma milyen érdekes volt újra megnézni úgy, hogy tudtam, mit látok. Hogy be tudtam azonosítani a Szüzet, a Halakat, az Ikreket, az Oroszlán-Vízöntő tengelyt, a Vénuszt, démonokat, elementálokat, s maga a Szentlélek is megjelent, a luciferánusoktól megszokott visszataszító ábrázolásformában.
Szóval, nem ajánljuk. :)
Disney-termékektől kategorikusan eltanácsolom a szülőket eleve, hát még, ha programozási témáról van szó. Pontosabban A programozási témáról. Tudom, hogy ezt a besorolást már a Star Treknek is megadtam; annak azért járt ki, mert a legösszetettebb és legjelentősebb téma, az Alice-nak viszont azért, mert a legelső volt, még az '50-es években, mikor a Monarch még fejlesztés alatt állt. Megkockáztatnám, egész Disneyland megépítése mögött ez volt a titkos hajtóerő.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr586226224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alienexperiment 2011.02.20. 20:48:18

Valahogy nekem sohasem voltak szimpatikusak, megmaradtam a Tom és Jerrynél, meg a hasonlóknál, Heckle and Jeckle, Bugs Bunny, stb.. (remélem ezek csak és kizárólag erőszakos, de szórakoztató rajzfilmnek készültek, a 30-50-es években) de azóta nem készültek nézhető rajzfilmek, csak agymosó műsorok? (vagy rendkívül debil, bugyuta és értelmetlen baromságok) A nemzetközi helyzet egyre fokozódik, mese nincs. Alienexperiment

catsword 2011.02.21. 13:51:14

Alice in wonderland egy betépett drogos mese. Nem ismerek (magyar) gyereket akinek tetszik. Én nagykoromban láttam, de nem értettem :) már akkor se. Viszont azt megállapítottam, hogy ettől gyerekkoromban félnék. Herrripotter meg gyűrűk ura filmfeldolgozásoktól meg rendesen szar érzésem van. kb ezerszeresen rémisztőbbek a figurák mint azt mondjuk olvasva az emberi elme képes elképzelni. De amúgy vannak még jó (mai) amerikai mesék is, csak kevés, és általában vagy a farmhoz :) vagy a vonathoz kötődnek :))). Mit lát mesésnek és mire vágyakozik (vissza) az amerikai lélek, ugye....:)

M.A. 2011.02.21. 14:07:52

Én a Nazgulokat tíz évesen félelmetesebbnek képzeltem el, mint ahogy a filmben megjelennek. Hatásvatász, túlstimuláló amerikai stílusban készült a film, nyomják bele az arcodba a félelmetes Nazgult, és pont ettől nem lesz félelmetes. Inkább úgy kellett volna őket ábrázolni, mint a Faluban a szörnyeket, mindig csak távolról mutatni őket, vágtató végzet helyett egy vakon tapogatózó, megfoghatatlan ár(má)nyként, mindig csak a hősök szemein át nézve őket.

prágagyár 2011.02.21. 14:34:28

Nekem az Alíz csodaországban volt mindig is a kedvenc Disney mesém. :) Az, meg az Aladdin és a Dumbo. De ja, már akkor is izgalmasabbnak tartottam a Tom és Jerryket. Jobb zenéjük is volt. :D A Chuck Jonesos űrben játszódós részek meg annyira zseniálisak, fú! Azokat ma is akármikor tökre szívesen. :) http://www.youtube.com/watch?v=AFLY2WnFogU .../watch?v=IC7oS4vM-mY Ja, a Harry Potter meg a Gyűrűk ura filmek elég keservesek. Viszont ha a gyerekeiteknek szép meséket akartok mutatni, akkor szerezzetek be egy kis Jurij Norsteint! Van a Süni a ködben c. rajzfilmje. Az olyan, mint valami ékszer! Egyik kedvenc mesém.

M.A. 2011.02.21. 14:51:52

Ja, Tom & Jerry szintén katasztrófa, de nem a bűnügyi, hanem a válási statisztikákra van hatással. A macska a Szűz, a leány, az egér pedig az Ikrek, a legény. Amikor a mondóka azt mondja, hogy ugorj cica az egérre, az ennek fényében értelmezendő. Namost a Tom&Jerry esetében meg elsősorban pont az egér csinál mindenféle rossz dolgot a macskával, aki meg akarja fogni.

catsword 2011.02.21. 18:25:17

T&J-ben én mindig sajnáltam a macskát :). Ilyen Nazgulokat én nem néztem meg, csak filmelőzetes ismereteim vannak a látványból, de az elég volt ahhoz, hogy ne nézzem meg. A faluban csak az volt rémisztő, hogy másfél óra dögunalom után hirtelen és valami nagy hang kiséretében volt valami akció. már nem emlékszem, de ez maradt meg, hogY inkább az egy idegrendszeri-hatásvadász film. Szóval mindenkit más borzaszt... ;-). Az ismeretlen veszély nem annyira rémisztő mint egy hányás-undormányos org. Az ismeretlen legyőzhető :), az undor viszont nem ;-).

seh 2011.02.27. 00:21:39

Olvasta valaki közületek a Grimm meséket eredetiben? Németül? Horror a javából. Annak idején az egyetemen tanultuk, meg is lepődtem rendesen, hogy mennyire átdolgozott formában tálalják manapság a gyermekeknek. Nem mintha rossz lenne, hogy átdolgozták, sőt, jó is, mert a legtöbb mesében nincs happy end. Sok mesében történik meg az, hogy a végén a szegény lány hozzámegy az őt kiszabadító királyfihoz, de egy idő után a királyfi részeges lesz, veri az asszonyt, a házasság megromlik, elválnak és a szegény lány hazaköltözik a szüleihez. Meg azon kívül tele van pornográf dolgokkal is. A Csipkerózsikáról meg kiderül, hogy a Rózsakeresztesek története szimbólumokkal elmondva. Az Alíz a csodaorszában-t soha nem tudtam sem elolvasni, sem megnézni. Rendesen rosszul éreztem magam, mikor valamelyik csatronán elkaptam belőle 5-10 percet, képtelen voltam továbbnézni. Az Oz-ról nem is beszélve.

catsword 2011.02.27. 13:51:34

Na, azért Andersen fordításban se kutya, a pesszimista, szomcsi meséitől visszafelé lehet fejlődni (ólomkatona, meg a gyufaáruslány)... :)

emjé 2011.02.27. 14:20:52

Azért gondolj csak bele a művelt, keresztény Európa lelkivilágába: Jancsi és Juliska azért léptek olajra, mert megtudták hogy üres a spájz, és a szüleik őket készültek megenni. De ez még mind semmi, mert amikor összefutnak az erdőben a vén spinével, aki bármikor felzabálhatta volna a házát, inkább csapdába ejti őket további hízlalás majd késöbbi feldolgozás ill. elfogyasztás céljából. Hát az apjok f@szát az ilyen népeknek.

M.A. 2011.02.27. 15:04:50

A szülők itt a szülők pszichikai fennhatóságát jelképezik a gyerek felett, az általuk kialakított felettes ént, amelytől a kamasz fiúnak (Jánoska, ugye) és lánynak már szabadulni kell és saját verziójukat felépíteni, különben felemészti az önlétüket a felettes én. Ehhez egyedül kell útnak indulniuk a világban, és csábításokkal fognak találkozni, amelyek belsejében mindig veszélyek vannak. Ezeket a veszélyeket elsősorban ésszel kell elkerülni és felismerni. Erről szól a mese. A Király Kis Miklósnak meg a sárkány megmondja, hova rejtette a Napot, mégis levágja utána a fejét... A germán népek meg erre mondhatják, hogy micsoda mentalitása van az ungarnnak!

emjé 2011.02.27. 16:58:31

Előtte vitézül megverekedtek, s miután már csak egy feje maradt a sárkánynak, akkor köpött, hogy hol a szajré. Ha nem vágja le azt az egyet, amúgyis elvérzik:-) Egy mesében a kannibalizmus motívumának többszöri felbukkanása még akkor is gáz, ha a gyereknek előtte vagy utána elolvasom az apróbetűs lábjegyzetet, mit hogyan értsen a meséből.

cath 2011.08.31. 12:52:11

Bambival van valami gáz?

M.A. 2011.08.31. 12:53:38

Újra kéne olvasnom, hogy tudjam.

teGergő 2011.09.17. 13:32:46

A Walt Disney-re még visszatérve, a "Cartoon All-Stars to the Rescue" is egy különleges darab lehet. Ugyan nem feltétlenül programozási téren, de ebben együtt van minden rajzfilm-hős, és a témájuk: a drogok! :D Egy szórakoztató/kritikás videót találtam róla, ami nagyjából körvonalazza, hogy hol is a hiba az egészben, de gondolom több mindent is ki lehetne elemezni/hámozni belőle. (Gondolok itt a Walt Disney alkotások általános mögöttes tartalmára. Legalábbis szerintem is vannak bennük ilyenek... :)) Alapvetően az az érzésem, hogy az ilyen "elrettentő példák" (kackac) pont, hogy olyat, és úgy ismertetnek a gyerekekkel, amivel, és ahogyan még nem tudnak mit kezdeni, ellenben valóban ismerkednek vele. Szerintem ez esélyessé teszi a dolgot a visszafelé elsülésre (és szerintem épp ezért csinálnak gyakran ilyen "nevelő" meséket - a szülő örülhet, hogy a kölköt még a rajzfilmek is jóra akarják nevelni, csak nem lát át az átlátszó próbálkozáson, ill. azt nem látja át, hogy mindeközben a gyerekben mi zajlik le valójában, és az hogyan sülhet el majd visszafelé...). http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/nostalgia-critic/49-drug-cartoon-special

teGergő 2011.09.17. 13:32:58

Ugyanez van magyar felirattal is: http://www.dailymotion.com/video/xduz33_nostalgia-critic-drug-cartoon-speci_fun
süti beállítások módosítása