HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

Mysterium Tabacum

2013.07.28. 17:11 dangbird

Az állam megpróbálja visszaszorítani a dohányzást.

Megpróbálja. Na persze. Hatalmában állna betiltani a dohánytermékek használatát, forgalmazását és előállítását az országban, de nem teszi. Helyette látszatintézkedéseket tesz. Az egyetlen, valóban értelmes ötlet, amit keresztülvittek, a dohányreklámok betiltása. De itt van például a dohányzás kitiltása a szórakozóhelyekről. Az elvi probléma: ha én vendégül látok egy másik embert, a lakásomban vagy akár az éttermemben, tökmindegy, de az államnak miért kell beleugatnia abba, hogy én mit engedek neki és mit nem? Itt megint az a marxista irányelv érvényesül, hogy az államnak az élet minden területére be kell avatkoznia, mindent szabályoznia kell, mindent irányítania kell és kézben tartania. Ha valóban tenni akarnak valamit a dohányzás csökkentésére, első lépésben szüntessék meg az iskolákban dohányzás megelőzési program címszó alatt folyó dohányreklámozást. (Az ugyanilyen típusú drogreklámokról nem is beszélve.) Bár az olyan rajzfilmeket rég letiltották a tévék képernyőjéről, ahol egy pozitív szereplőt látunk dohányozni, azért az általános iskolákban leporolnak és levetítenek egyet, oktató jelleggel...

A fenti intézkedés egyébként nem sokkal azután történt, hogy az e-cigi terjedni kezdett, tehát elég erős az érzésem, hogy ennek a promóciója keretén belül szüntették meg a szórakozóhelyeken való dohányzást, emberek tízezreinek éjszakai nyugalmát tönkretéve minden pénteken-szombaton. (Persze a szórakozóhely előtt is tilos a dohányzás, hogy a tulaj/pincér/pultos/DJ a dohányosokat a sarokra küldje ki, hogy lehetőleg mindjárt két utcát ordibáljanak fel részegen...)

Aminek az oka viszont mindenki előtt rejtély, a Nemzeti Dohánybolt fogalmának létrehozása. Nyilván azon kívül, hogy bizonyos köröket előnyhöz akartak juttatni. Ezek a boltok kb. ugyanannyira nemzeti vagy magyar égisz alattiak, mint a Hungaroring. (Péntek reggel voltam kint, épp csak odautaztam meg vissza, de magyar szót nemigen hallottam a "Hungaro"-ring felé haladó tömegben, illetve a csóróbbakat odaszállító shuttle járaton - magyar neve nincs is -, a jegyárakat pedig fel sem tüntetik forintban.)

Ami viszont a legizgalmasabb a dologban, ami miatt írni kezdtem, aminek az oka nyilvánvaló a számomra: hogy a boltok közül egyikbe sem lehet belátni! Nyilván törvényi előírás van rá. Az ajtóra pedig rendre kiírják: kiskorú személy az üzletben felnőtt kíséretében sem tartózkodhat. Ennek pedig az egyértelmű célja a dohányás misztériumának növelése a gyerekek, főleg a kiskamaszok előtt, hogy aztán annál nagyobb eséllyel bukjanak rá a dologra, mihelyt megtehetik. Mondjuk úgy 16 éves kor körül, mikor már nem rúgják ki őket a boltból úgy, hogy éhen halnak a levegőben, mert kis-nagy jóindulattal elhihető, hogy már éppen 18 évesek. Merthogy a Nemzeti Pirosfehérzöldkarikás Dohányboltok is üzleti vállalkozások, tehát nem érdekük betartani a törvényt és korlátozni eladásaikat a 18 éven felüliekre.

(Már eleve, ez az állami kategorizálás is röhelyes, hogy a 18. születésnapja előtti utolsó nap estéjén az ember még kis takony, akit állambácsinak az élet minden területén mindentől meg kell védeni (mindentől = önmagától, leginkábbis), jogi értelemben pedig gyakorlatilag a szülei végtagja - másnap reggeltől viszont már teljes jogú állampolgár, aki az élet minden területén felelős döntést tud hozni. De erről talán máskor.)

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr536226183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teGergő 2013.07.28. 23:45:35

Na is miért T betű a jele? Mondjuk most adtál egy tippet a Tobacco-ra (ez viszont megint inkább azt árulná el, hogy mennyire "nemzeti" az egész, ahogy ez is egy nagy magyar szó - ha tényleg ezért T).

cath 2013.07.31. 07:42:32

T mint titkos. T mint tilos. A 6 éves gyerekek is tudják, hogy cigibolt, pont tegnap mentünk valahol, ahol 3 méterenként volt egy ilyen lyuk, apu megszólalt, hogy jé itt is van egy, mire a gyerek rámutatott a szemmel látható következőre, ugyanabban az oldalban, hogy ott is van egy "dohánybolt". Holott nálunk nem dohányzik senki, de amint megjelentek ezek a boltok, és pl a metró aluljárókban 4 és 7 között az aluljáró közepéig áll a sor a kis lyukból kifelé, persze hogy megkérdezte minden gyerek, hogy ott mit lehet kapni :) Jellemzően a külföldiek peep shownak vagy night klubnak vagy szex-shopnak gondolták amíg nem írták ki a sötét ablakokra hogy dohány üdítő stb. :) Az egész mögött szerintem pusztán az van, hogy egy rétegnek kell az ebből befolyó bevétel, mert azért valljuk be, ez nem kevés, vetekszik a szesziparéval, és egy dohányos inkább szív mint eszik, tehát hosszabb távon némileg jobb üzlet is mint a kenyér ;-) Engem személyesen nem nagyon érdekel, majd ha a kólát is csak arra kijelölt helyen lehet megkapni és fogyasztani, akkor beszállok az ellenállásba ;-). Ez nem a dohányosokkal szembeni közöny :), hanem a dohányzásról való véleményemmel függ össze. Persze ne szóljon bele az állam, ja, de amúgy meg mégis. Persze nem ilyen állami berendezkedés mellett és nem úgy hogy kiprivatizálja a haveroknak.

aaaaaNiki 2013.07.31. 09:10:45

T, mint Trafik. teGergő, fiatal vagy te ehhez..... :)))))) A Nemzeti Dohánybolt néven nevezett cucc, az a régi, 80-as évekbeli Trafik mai megfelelője. Körülbelül ugyanazt lehetett a Trafikokban kapni, mint most a Nemzeti Dohányboltban. A se ki, se be nem láthatósággal meg öngólt rúgtak, ahogy olvasom, sorra rabolják ki ezeket a boltokat. Egy ismerős mesélte, hogy gyakorlatilag mindig rémült szurikátafejű eladó fogadja őt, bárhová tér be, mert ugye nem látja az eladó, hogy ki lép be (és csukja be maga mögött az ajtót és csinál azt, amit akar, mert nem látja senki..... - Brávó).

teGergő 2013.07.31. 10:08:17

Nekem szimplán az OTO-zás jutott az eszembe, mivel a T betű egy körön belül van, viszont nem akarom ezt mindenbe kényszeresen belelátni, ezért kerestem, hogy milyen szavaknak lehet a kezdőbetűje (noha ez lehet megint csak alibi :)). A Nemzeti Dohánybolt nem felelt meg ennek sehol, így a dohány sem, ennek t-betűs megfelelője viszont miért is ne? :D Trafikra nem gondoltam, de igazad lehet.

aaaaaNiki 2013.08.01. 13:56:00

Valószínűleg igazam van, mivel a törvényt is nem nemzeti dohánybolt törvénynek, hanem trafiktörvénynek nevezik.

spike 2013.08.04. 16:47:58

cath: nem tudom mennyivel jobb a kóla mint a cigi:) ráadásul az még csak nem is korhatáros :D na de ez már egyszer szóba jött, ha jól emlékszem, csak a 2012 blog fórumán. az utolsó zárójeles bekezdés viszont nagyon érdekes téma. emlékszem a 18. születésnapom előtt még azt hittem, hogy valami nagy dolog lesz ebből, aztán igazából rájöttem, hogy semmi sem változott azon kívül, hogy azóta teljes mértékben büntethető vagyok :D viszont vannak akik nem így gondolják, és inkább azt hiszik, hogy ezek után aztán valami égi felhatalmazást kapnak mindenféle dologra :) nagyképűségről, meg a tisztánlátás illúziójáról nem is beszélve.

cath 2013.08.05. 14:53:20

spike, a kóla azért annyival jobb mint a cigi, hogy ital :), fertőtleníti a gyomrod, és 2 liter kiváltható pl. egy fél deci kávéval (persze csak ha telenyomod 10 kanál cukorral a kávét :). Tehát ergó ha hirtelen kivezetik a piacról akkor nem leszel idegbeteg és nem halsz bele az elvonási tünetekbe. Amíg meg lehet kapni, azért addig sem tudsz olyan mennyiséget meginni belőle naponta, hogy kontkrétan ettől patkolj el. A cigivel meg azért az a helyzet, hogy leszokni róla nagyjából lehetetlen, és már 5-6 év dohányzás megteszi a hatását az ember "általános" egészségében. Tehát egy 6 éve dohányzó huszonéves nem lesz ugyxanolyan teherbírású mint egy nemdohányzó, a "járulékos" dolgokat nem is számítva (depire hajlam, idegbetegségre hajlam ha abbahagyja, függőségek iránt nagyobb hajlandóság, stb.) Persze ez privát vélemény, de azért nem hiába nem dohányzott orrbaszájba minden pórnép a nagykultúrákban sem, hanem csak alkalmakkor és csak ritkán és csak a beavatottak, szóval ezt azért nem egy általános élvezeti cikként találták fel.

gyufa 2013.08.06. 16:00:33

ahha... és ha a kólát helyettesítheted a kávéval, akkor a kóla ph értékét mivel helyettesíted, ha a kávénak kétszer akkor a ph értéke és a cukor sem segít a dolgon?

cath 2013.08.06. 19:33:51

a ph értéke nem érdekel :). A "helyettesíthetőséget" a hatásmechanizmus miatt írtam. Aki masszív kólázó és nem kap kólát 4-5 napig, annak elkezd fájni a feje, álmosodik, szar a gyomra stb. Ezen állapoton segít a minimális kávé, amíg azt is ki nem vezetik a piacról. Persze aki naponta 5 ször kávézik és mellette iszik meg napi 2 liter kólát, azon semmi nem segít, és az a kategória mint a masszív dohányosok. Azaz magának köszönheti ha sorba kell állnia a trafik előtt :).

gyufa 2013.08.06. 20:20:54

"a ph értéke nem érdekel :)" mintha szinekről vitatkoznék egy látássérültel, és ezután beszélsz hatásmechanizmusról oké... "Azaz magának köszönheti ha sorba kell állnia a trafik előtt " akkor gondolom te is magadnak köszönheted, hogy ilyen kognitiv disszonanciákből épül fel az életed

cath 2013.08.06. 23:22:30

Nem azt mondtam hogy rettegjen és legyen bűntudata mindenkinek aki cigizik vagy kávézikÉSkólázik... Vicces ahogy tök vicces hozzászólásokból megítéled hogy a másiknak hogyan ÉPÜL fel az élete. Most én meg gondoljam, hogy tuti hogy beépített beszóló program vagy? :) Egyébként még nem jártam Trafikban, gyerekkel nem lehet bemenni amúgy sem, valaki elmondhatná hogy néznek ki ezek belülről, hogy ilyen nagy misztikum és megosztás övezi. Megint egyébként meg azért senki nem háborodott fel, hogy húst húsboltban lehet kapni.... Cigit meg innentől trafikban, ezzel a részével semmi gond. A tulajdonosi háttér ami érdekesebb, nem a "fogyasztók" számára látható átalakulás.

spike 2013.08.07. 00:32:49

Fú én nem ezt akartam kihozni ebből:D Mindössze annyira gondoltam, hogy talán nem csak a rengeteg pénzről szól a kóla-biznisz. Ahogy gondolom a cigi meg a kv sem véletlenül terjedt el ennyire. Egyébként egy trafik úgy néz ki belülről, hogy belépsz és rögtön 3 kamera néz rád :D Aztán ott van a pult a pénztárral, mögötte egy hatalmas polc, sok-sok dohánytermékkel, és ami ezen túl van az már helyenként változó. Van ahol kólát is árulnak van ahol kv-t is stb:) Az pedig, hogy mit vált ki a dohányzás, maradjunk annyiban, hogy egyénenként változó.

cath 2013.08.07. 09:18:53

spike, én sem :D

gyufa 2013.08.07. 15:22:26

mi a probléma cath? melyik részt nem tartod magadra illőnek?

gyufa 2013.08.07. 15:40:54

a trafik boltot kivülről gondolom ismered tehát belülről: általában felújított, szépen kivitelezett letisztultságra való törekvés jellemzi a berendezést és a várakozásra alkalmas helyek kialakítását, amit minden szögből kamerák rögzítenek esetenként változó de a tapasztalatok alapján legtöbbször egyszerű fém/fa épített külső szekrények, néha falba épített sorokon helyezkednek el a portékák természetesen a pult is egyszerű általában fa, néha téglából épített alapzattal, a fal egyszerű fehér, az utca felé nézve persze az elsötétített üvegek a falakon kamerák látszódnak(néha a plafonon is) a padló általában csempe a személyzetre jellemző, hogy megszüntek a tradicionális vevő/árus kapcsolatok (bár van akinek megmaradt a boltja), amit néhányan pozitivan és "ügyfél fogadóképesen" fognak fel, míg mások mindenkiben a liberális média lejárató riporterét meg az adóhatóság ellenőrét látják fura emberek vannak

gyufa 2013.08.07. 15:43:55

tény hogy több volt a pozitiv példa és kevesebb az amikor távolságtartó volt a tranzakció (vagy nem is került rá sor), de általános tendenciák mindenhol előjönnek ha nem is ennyire szélsőségesen

M.A. 2013.08.07. 16:26:19

...és szinte mindben légkondi.

turidoo 2013.09.22. 19:42:41

a minap ovastam ezt az elgondolkodtató írást: http://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg-gyogyitas/elgondolkodtato/item/3383-a-doh%C3%A1nyz%C3%A1s-megv%C3%A9d-a-t%C3%BCd%C5%91r%C3%A1kt%C3%B3l

spike 2013.09.25. 14:33:38

Régebben már találkoztam ezzel az írással. Nos az igaz, hogy ismertem néhány embert, aki tüdőrákban halt meg, egyik sem dohányzott. Hogy meg is véd a ráktól... fene tudja. Ha túlzásba visszük biztos nincs jó vége. Rákot nem hiszem, hogy okozna alap esetben.

spike 2013.09.25. 14:48:31

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy gyanús a nagy dohányzás elleni propaganda, a propagandák meg nem arról híresek, hogy nincs mögöttük valamilyen hátsó szándék, főleg ha az emberek érdeke mellett szól. Legalábbis úgy van beállítva. Tegnap egy olyan hozzászólást olvastam valahol, hogy "többen halnak meg passzív dohányzástól, mint magától a dohányzástól" ... Istenem.... a sok birka....

spike 2013.09.25. 14:56:08

Áááá és még valami: (bocsánat a tripla postért) Nagyon sok dolgot a dohányzásra fognak, többek között az érelmeszesedést. Valamelyik nap olvastam, hogy a túl savas szervezet egyik következménye, hogy kalciumot von el a szervezet, hogy semlegesítse, ennek következtében kialakulhat érelmeszesedés. És azt elnézve, hogy hogyan is táplálkozik az ember inkább reális ez a magyarázat az érelmeszesedésre, mint a dohányzás. Persze nem azt mondom, hogy dohányozni jó, csak gyanúsan sok dolgot fognak rá.

gyufa 2013.09.26. 11:28:06

más a forgalmazott dohánytermék elfogyasztása és más a dohányzás, bár tény hogy jelenleg 99%ban megfeleltethető egymásnak a két halmaz a lényeg, hogy nem mondhatjuk hogy biztonságban van a termelők által küldött termék a dohánygyárban egyébként érdekesség: van előzménye a dohánykereskedelemben ennek a korlátozásnak, hiszen Horthy idejében kizárólag az I. vh-s hadirokkantak/veteránok forgalmazhattak dohányt a trafikokban(nagy iskolaalapító hullám is megfigyelhető) lehet hogy jön valami komolyabb rendszer váltás mint pl az USA-ban? egyébként külföldiek egyezményesen peep-shownak vélik, mivel nem lehet belátni és 18 éven aluliak sem mehetnek be...(sajnos már régóta az a jelenlegi "civilizáció" terjedése, ahol 5 * hotel meg sex shop van, milyen szerencse hogy erre fele még több a fa mint ahogy a civilizáció elterjedt)

teGergő 2013.09.27. 12:23:12

Egyik ismerősöm nem cigarettát vesz, hanem egy zacskó dohányt, és üres cigarettapapírokat, és saját magának csinálja meg a cigarettáját. Azt mondja ezzel ugyanolyan kátrány kerül a szervezetébe, mint a készregyártott cigivel, a különbség csak annyi, hogy így a nem látható adalékanyagokat el tudja kerülni, amelyeket beleraknak a cigikbe, és hogy-hogynem, amióta így pödri a cigijét - pár perc ráfordítással minden kisebb adag elkészítése előtt -, azt mondja reggelente nem arra ébred, hogy megfullad a köhögéstől, stb, valamint így lemarad azokról az anyagokról is, amelyek rászoktatják a szívásra, sokkal szabadabban el tudná dönteni, hogy rágyújt-e, vagy sem. De ő továbbra is rágyújt, nem mondott le róla, de tapasztalata szerint így kevesebb (vagy éppen nincs is) a mellékhatás.

spike 2013.09.27. 16:00:52

A dohányba ugyanúgy benne lehet az a bizonyos adalékanyag. Én is ebben a hitben éltem, amikor magam sodortam a cigit. Az tény, hogy sokkal "igazibb" íze van a sodrott ciginek, főleg ha jóféle rizspapírt veszel, aminek alig érzed az ízét, nem olyan műanyag mint pl egy pall mall vagy multi. Viszont kétlem, hogy ennyivel ki lehetne kerülni a dolgot, hogy magadnak rakod össze, bár az is tény, hogy az emberek lusták maguknak csinálni, sokkal egyszerűbb kihúzni egy szálat a dobozból, a sodrásnak viszont van egy szertartás fílingje.

Milo- 2013.09.30. 12:52:09

Sokan maguk készítik már a cigit. Olcsóbban jön így ki ,mintha megvenné készen.Persze ez függ attól is milyen dohányt vesz bele az ember ,itt is megvannak ugyanúgy a márkák és az árkategóriák. Az adalékanyagok sajnos ugyanúgy megtalálhatóak benne mint a "kész" cigiben.

M.A. 2013.09.30. 12:58:14

Legjobb, ha szerzel magot és a kertedben termeszted magadnak a dohánycserjét... :)

cath 2013.09.30. 22:02:41

ja, csak azt a kedves törvény bünteti :)

gyufa 2013.10.02. 12:24:14

kivéve ha dohánytermelő vagy, de szerintem ne legyél mert nem hiszem hogy jó poén(mindenféle megkötés stb) egyébként szerintem is ez lenne a megoldás a dohányzásra, kár hogy büntetik(gyógyszerként érkezett európába most meg már csak a gyárit szabad használni ehh..:P)

Milo- 2013.10.07. 11:38:02

Tényleg büntetik ha otthon termeszt valaki dohányt? Ezt nem is tudtam... és miért? Nem számít kábítószernek vagy ilyesmi...

M.A. 2013.10.07. 11:53:29

BTK 396-398. §

Milo- 2013.10.08. 21:18:08

Köszi,jó ezt tudni. Gondoltam rá hogy majd egyszer csak úgy hobbiból termesztgetek egy kis dohányt..de akkor inkább nem verem nagy dobra :) Persze én nem dohányzom csak barátnőm, és hogy óvja m kicsit az egész ségét és a pénztárcáját.
süti beállítások módosítása