HTML

A blogger neve: "ádáz próféta"

Friss topikok

  • Adani: A videokártya screen loggere hova mentette a kepernyokepet? Honnan volt eprom égető ill. Hogy sike... (2021.06.20. 21:22) Hekk-háború
  • maztro: tothbalint.info - Akik még nem értesültek Februárban bekövetkezett haláláról (ezen a blogon jelenl... (2020.05.13. 00:07) Nem tehetek róla (3/3)
  • dangbird: A "folytatás holnap" nem úgy értendő, mint a Bujdosó esetében, hogy "majd egyszer", hanem tényleg ... (2020.01.06. 11:32) Nem tehetek róla (1/3)
  • dangbird: @Kither Deckel: Ez mire vonatkozott? (2019.08.15. 14:40) Kupaktanács
  • Erich: Somlósi Lajos anyagai szerintem a legjobban csak az vele a probléma,hogy nagyon kevés ember jut el... (2018.12.23. 18:55) Újra az egészséges étkezésről - olvasói levél

Címkék

13 (1) 2010 (1) advent (1) Ákos (1) borg (1) cameron (1) Chase (1) Csillagok Háborúja (1) Cuddy (1) disney (1) download (1) Dűne (1) dvd (1) dvdrip (1) film (1) filmezés (1) filmrendezés (1) Flynn (1) Foreman (1) forgatás (1) Frank Herbert (1) George Lucas (1) hangszerkesztés (1) Harry Potter (1) házi (1) House (1) Imája (1) J. K. Rowling (1) karácsony (1) katona (1) készítés (1) Kétfarkú (1) kórház (1) kutya (1) Luca (1) master (1) movie (1) népmese (1) part (1) rajzfilm (1) Rapunzel (1) Rasa (1) star (1) Star Wars (1) Tangled (1) Taub (1) tomcat (1) Törley (1) torrent (1) Trek (1) utómunka (1) választás (1) viccpárt (1) videó (1) videószerkesztés (1) Walt (1) Wilson (1) yang (1) yin (1) Címkefelhő

BKV-hekk 2 - hamis bérlet a pénztáraknál és a NaOH (szerk)

2013.11.07. 11:15 dangbird

Korábban már volt egy "BKV-hekkes" bejegyzés, most már irányból közelítem meg a témát, mivel láthatóan ezt a sportot mások is űzik. Már korábban is olvashattuk a BKV-figyelőn, meg itt-ott, hogy gyanútlan emberek hamis bérletekkel "buktak le", amelyeket azonban a BKV saját pénztáraiban vásároltak. A napokban a Tolvajkergetők is egy hasonló esetről számoltak be. Egyrészt aluljárókban lébecoló cigányok elkéregetik a lejárt bérleteket gyanútlan emberektől, másrészt az ellenőrök között is akadnak ilyen gyűjtőszenvedéllyel bíró személyek. Persze nem a falra akarják kirakni a lejárt bérletet, bekeretezve, hanem (a Tolvajkergetők elmondása szerint) nátrium-hidroxiddal lemossák az érvényesség dátumát. Ezt én mindenképpen ki fogom próbálni, nem csalási szándékkal, csak egyszerű kíváncsiságból. A NaOH egyébként egy háztartási csodaszer, mindenképpen érdemes belőle beszerezni (2000 ft körül van kilója), a "hideg zsíroldó" drága csodaszerek ugyanis pár százalék nátrium-hidroxidot tartalmaznak, tehát ugyanilyen hatást elérhetünk, ha egy csapott evőkanál NaOH-t oldunk fel vízben. (Vigyázat, a víz forrni fog, mikor a vegyszer feloldódik benne! Műanyag edényt megolvaszthat!) A lábosokat pl. vadonatúj-kinézetűre lehet áztatni vele 24 óra alatt, ahelyett, hogy súrolószerrel rongálnánk, vékonyítanánk a zománcot vagy pláne a teflont! (A NaOH vizes oldata maró hatású lúg, ha az ember bőrével érintkezésbe lép, azonnal szappanos vízzel alaposan le kell mosni a kémiai égés elkerülésére. A lúg nem mar azonnal, mint a sav, de mire érezni kezdjük - egy-két perc -, már késő.)

Na szóval, a bérletekre visszatérve, a lemosott szelvény a "beavatott" pénztároshoz kerül, aki "pult alól" eladja egy gyanútlan vásárlónak. Fő célpontjuk az idősebb emberek, mivel rosszabb a látásuk, és nem veszik észre, hogy a szelvény hibás. A lúg ugyanis lemossa a rubrikákban látható halvány, csíkos hátteret. Lefogadnám, hogy szándékosan így van megtervezve a szelvény, hogy lehetőséget adjanak a visszaélésre, tehát nagyszabású szervezett bűnözői csoport van a háttérben. Aztán, amikor az ellenőr (aki nincs is feltétlenül beavatva a dologba) észreveszi, hogy a szelvénnyel visszaéltek, kész a baj. A következőket tehetjük ennek elkerülése érdekében:

- Kérjünk ÁFÁ-s számlát a bérletről, és hordjuk a bérlettel együtt! A BKK általános szerződési feltételei között szerepel, hogy a szelvényt kérésre át kell adni az ellenőrnek, illetve hogy az ellenőr visszaélés gyanúja esetén jogosult a szelvényt bevonni - azonban ez az önként magunknál hordott számlára nem vonatkozik! Azt semmiképpen ne adjuk az ellenőr kezébe, mutassuk meg neki, de tartsuk magunknál a rendőrök kiérkezéséig, és nekik adjuk oda!

- Figyeljünk oda, hogy a pénztáros tömbből tépje ki a bérletünket, ne egy pult szélén kallódó szelvényt adjon!

- Győződjünk meg arról, hogy az igazolványszám- és a dátum-mezők háttere sértetlen!

- A MÁV-jegypénztárakban is kapható BKV-havibérlet, ezt a szemünk előtt nyomtatja ki a pénztáros. (Számlát ilyenkor is érdemes kérni.) Arról nincs információ, hogy egyetlen MÁV-pénztáros is részt venne ebben a szervezett csalásban.

Figyelmeztessük budapesti családtagjainkat, ismerőseinket (főleg az 50 év felettieket) erre a veszélyre (pl. ennek a bejegyzésnek a linkelésével - http://marioatreides.blogol.hu/read?perm=4087222)!

Az UV-lámpa hordása szintén jó ötlet, és filléres eszköz. A bérlet megvásárlásáról "csípőből" videófelvételt is lehet készíteni - ezen a pénztáros arca is rögzítésre kerül!

Ha a pénztáros hamis szelvényt akar ránk sózni, azt ne csak visszautasítsuk, hanem hívjunk rendőrt! Szintén hívjunk rendőrt, ha ellenőr vagy más személy kéri el lejárt bérletünket (és ne adjuk oda, mert valaki nagyot fog vele szívni). A rendőrök nem biztos, hogy ilyenkor hajlandóak lesznek intézkedni, de ha ellenőr az illető, a nevét és az azonosítószámát jegyezzük fel, és küldjük el e-mailben a BKK-nak és a rendőrségnek (és a Tolvajkergetőknek) az eset leírásával.

A héten a következő bejegyzés (talán holnap) a hamis pénzről fog szólni, maradjatok a képernyő előtt!

SZERK: Az 1-es villamoson cigányok árulják a lemosott bérleteket, elég rámenősen tukmálják, senki ne vegyen tőlük! Ha vagytok legalább annyian, mint ők (én 2-vel találkoztam), hívjátok ki a rendőrséget és tartsátok vissza őket!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marioatreides.blog.hu/api/trackback/id/tr506226180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mustárszökőkút 2013.11.09. 10:50:15

Kedves Bálint, bocsi hogy itt okoskodok, mégis fontosnak tartom megjegyezni, hogy lúgos baleset esetén épphogy nem szappannal (ami szintén lúgos, mert mértem, még a Nikiét is) kell megmosni a bőrfelületet , hanem bő vízzel leöblíteni, utána pedig ecetet, citromsavat vagy bármilyen enyhén savas dolgot önteni rá. Fordított esetben (savval való érintkezés) segíthet a szappan, szódabikarbóna.

gyufa 2013.11.09. 11:35:56

megkérdezhetem, hogy a citromsav/ecetsav mi alapján "enyhén savas", amikor 2.5ös a phjuk? ha 2.5 az enyhén savas és mondjuk 7 a semleges akkor mi van 2.5-7 között?

gyufa 2013.11.09. 11:41:29

vagy azt akartad mondani, hogy citromsav és ecet mellett (ami legjobb tudomásom szerint elég savas) bármilyen enyhén savas kémhatású anyag is megteszi? tényleg érdekelne

M.A. 2013.11.09. 13:08:25

A szappanfőző tanfolyamon azt tanították, hogy szappannal kell lemosni, és egyébként tényleg működik is, mindkettőnknek érte már NaOH a kezét nem egyszer. A bolti szappan elvileg savas (5.5), a házi szappan valóban lúgos, mint ahogy annak is kell lennie. A tömény ecetsav lehet, hogy 2.5-ös, de egy 10%-os ételecet nem az.

cath 2013.11.09. 19:50:25

Bocs, ezt muszáj.... "a szappanfőző tanfolyamon azt tanították.." az év kezdőmondata :D

dimitrij 2013.11.09. 22:20:30

Érdekesek a savas-lúgos hozzászólások :) Nekem az jut eszembe, amikor a Harcosok klubjában a főszereplő kezét Tyler lúggal önti le, és a végen azt mondja neki, hogy ne vízzel mossa le, hanem ecetet öntsön rá. Végülis ez tűnik logikusnak, hogy lúgot savval semlegesítünk. Nem lehetséges az, hogy a szappanfőző tanfolyamon a klasszikus, boltban kapható savas szappanra gondolnak? Gyufa, 2.5-os pH elég soknak tűnik nekem a citrom és ecetsavra - hacsak nem teljesen tiszta, koncentrált formában. Mustárszökőkút nyilván nem ilyenre gondolt - hiszen kinek van otthon tiszta formában ecetsav? Sokkal inkább ecet, vagy citromlé, amelynek biztosan nem 2.5-os a pH-ja... (elég megkóstolni, és összehasonlítani mondjuk erősen higított sósav - 20-30 csepp 3,5%-os 50ml vízhez - ízével..)

Mustárszökőtút 2013.11.10. 19:30:25

Éppenséggel nem gondoltam, hogy bárki is tartana otthon koncentrált savat, viszont citromsav (konyhanyelven citromsó) és ecet mindenkinél található otthon, amik tényleg enyhén savas kémhatásúak, máskülönben nem használnánk biztonsággal a mindennapokban, ételbe (!!) Szerintem az, hogyan járjunk el, attól is függ, mennyi sav/lúg érte a bőrünket, mert velem is előfordult már, hogy pár cseppnyi lúgot csak vízzel mostam le, és nem történt semmi. Viszont inkább semlegesítenék, mert a lúg a bőr zsírmolekuláival szappanképző reakcióba lép, szóval képes eléggé mélyre hatolni. Ez mind elméleti tudás ill. jótanács, a gyakorlat azért más. Laborokban is össze-vissza csűrik a savakat és ha esetleg félremegy (kis mértékben) kézre-ruhára, nem csinálnak belőle akkora ügyet.

teGergő 2013.11.10. 22:59:48

"citromsav (konyhanyelven citromsó)" - és akkor már megint ott vagyunk, hogy a magyar nyelv szerint elvileg só=sav (eképpen a "sósav" kifejezést nem is tudom hogyan kéne érteni). :D

M.A. 2013.11.11. 08:54:01

Igyál egy pohárral és rájössz!

aaaaaNiki 2013.11.11. 09:55:59

Hát, nem tudom. A lúgot a savval semlegesíteni valóban logikusnak tűnik, csak éppen nem az emberi bőr esetében. Ha a lúg által megmart kezemre még valaki ecetet is löttyent, hát lehet, hogy kiverem a fogát, amikor felocsúdok a fájdalomból. A lúg ugyanis mar. Gyorsan. Nagyon gyorsan, nagyon erősen. Elég fél percig a bőrön lennie ahhoz, hogy legalább egy napig piros legyen és kissé égett érzése legyen a bőrfelületnek. És akkor húsig történt lúgmarásról nem is beszéltem ... Erre ecetet. Fini.

cath 2013.11.11. 12:12:25

bredpittér' mindent :)

teGergő 2013.11.13. 22:17:15

Akkor már inkább eszek hozzá "baconszalonnát" is, az is olyan, mint a "sósav". :)

gyufa 2013.11.17. 17:35:12

a hamis gulyást ajánlom, amiért eljöhetsz hamis bkv bérlettel, amit persze hamis pénzzel vehetsz de csak akkor ha te is hamis vagy, egyébként ne egyél semmit :D

cath 2013.11.18. 09:41:06

..és ez nem is vicces, hanem teljesen mai kor-kép avagy kórkép. Aki mindenből igazit akar avagy vesz, s maga sem hamis....az hó végén nem eszik semmit.

aaaaaNiki 2013.11.18. 12:34:59

.... és ha semmi sem mönt, meg csak a baj, akkó ittak lúgot a jóféle fehérnépek.... szegínyök....(...visszakanyarodandó a szappanhoz....)

cath 2013.11.19. 09:40:13

..szerintem inkább szedtek az uruknak egy kis nadragulyát... :) (visszakanyarodva a természetes módszerekhez ;-)

Erich · https://www.youtube.com/channel/UCWAisSU8mRSILGzT-ShWNLQ 2015.06.19. 00:58:23

Bálint! Végűl sikerűlt kipróbálni,hogy működik-e a lugozás?

dangbird 2015.06.19. 13:14:41

@Erich: Vonaljeggyel próbálkoztam, a gép által rányomott tintát teljesen eltüntetni nem tudtam, csak halványítani. Próbáltam lakkbenzines áztatással is, hasonló eredménnyel.
süti beállítások módosítása